Is er nou wel of geen sprake van Peak Oil?

Foto: ST33VO, Flickr

Peak Oil is het moment dat de maximale olieproductie bereikt wordt. Na dit moment kan er alleen maar minder olie uit de grond gehaald worden, omdat er steeds minder voorraad is. Velen denken dat dit peakoil moment nabij is, maar eergisteren meldde Guardian columnist George Monbiot dat de wereldvoorraad olie nog lang niet op was. De beweringen van Monbiot kunnen rekenen op flinke kritiek. Wederom in The Guardian betoogt Jeremy Legget dat de voorraden olie wel degelijk snel aan het opraken zijn.
Volgens Legget waarschuwen voormannen en adviseurs van grote organisaties in de industrie zoals Total (een oliemaatschappij) en de IAE (International Energy Agency) dat de piek in de olieproductie binnen enkele jaren bereikt wordt, of zelfs al achter ons ligt. Sommige analisten verwachten zelfs dat binnenkort olie -en gasmaatschappijen op de fles zullen gaan.
Wie heeft er gelijk? Oordeel zelf: lees het hele artikel van Legget (engelstalig) hier in The Guardian. De belangrijkste conclusies van Monbiot en een link naar het originele artikel is hier te vinden.

Over de schrijver

11 reacties op “Is er nou wel of geen sprake van Peak Oil?”

 1. Peak Oil ligt reeel wat eerder dan de 'peak' in productie. Daarom kun je stellen dat we al over het omslagpunt heen zijn. Voor de reele economie is niet alleen de hoeveelheid van belang maar vooral de prijs, zoals hier eerder aangegeven. De huidige economie draait op goedkope olie.
  Wat een hogere olieprijs betekent was te zien toen voor de crisis de olieprijs naar ver boven de 100 dollar schoot. Overal ter wereld braken direct voedselcrises uit. Niet alleen draait de landbouw wereldwijd op olie, waar het gaat om distrubtie en machines maar ook voor meststoffen en pesticide, hoge brandstofprijzen maken de verbouw voor biobrandstof aantrekkelijk voor boeren. Door de hogere olieprijs schoten voedselprijzen omhoog, ontstond schaarste en kwamen arme landen waar brandstof voor de bevolking vaak gesubsidieerd is in (nog) grote(re) financiele problemen.
  Ook de kleding en plastic-industrie draait goeddeels op goedkope olie.
  Dat de hogere olieprijs anders onrendabele produktieprocessen mogelijk maakt mag dan (tijdelijk) de produktie opvoeren, het werkelijke probleem verandert er niet door.
  Peak oil is echt, is hier, en hier 'to stay'. En de gevolgen gaan dramatisch worden al was het maar omdat deze meest ingrijpende 'gebeurtenis van onze tijd niet alleen nauwelijks aandacht krijgt maar eigelijk vooral nog ontkend wordt.
  Wie bedenkt dat met de komst van goedkope olie de wereldbevolking explodeerde en dat die wereldbevolking volledig afhankelijk is van die goedkope olie, zal weinig moeite hebben te bedenken wat Peak oil in potentie inhoud: een wereldwijde ramp van ongekende schaal.
  Schalie-olie gaat dat helaas niet voorkomen..

  1. Een hoge olieprijs is alleen ingrijpend voor de armen. Voor de rijken betekent het een minder uitbundig verbruik en omschakeling naar zuiniger produkten. Dat deden wij in de jaren 80 toen eindelijk onze tochtige huizen werden aangepakt. Wat dat met een "ramp van ongekende schaal" te maken heeft ontgaat me.

 2. zonne en nucleaire energie zijn samen goed voor enkele miljarden jaren,het gaat in deze om
  het beheersen van de kernenergie,de kerngeleerden bezitten onvoldoende kennis om de techniek
  onder controle te houden.

 3. Over een paar jaar wordt er nergens meer over gesproken net als met de zure regen. Nou tjonge, wat een ramp was dat, maar hoor je er nog iemand over? Dit is, denk ik, ook weer zo'n spelletje om alweer de kosten omhoog te jagen.

 4. Een herhaling van het bericht van gisteren. "minder olie, omdat er steeds minder voorraad is" waarschijnlijker is omdat het oppompen te duur is. Onze eigen steenkolen winning (en bij onze buren) is niet gestopt omdat de voorraad op was, die is nog omvangrijk aanwezig, maar omdat de winning te duur werd.
  Betaalbaarheid is belangrijker dan omvang! Zo'n 1 miljard mensen heeft geen aansluiting op het elektriciteitsnet, niet omdat de stroom uitgeput is, maar omdat die voor hen onbetaalbaar is. Is dat zo moeilijk?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020