Onderzoek in 5 stappen: Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?

Je huis duurzaam verwarmen met een warmtepomp kan een goed idee zijn, maar is jouw huis geschikt? Dat kun je onderzoeken door een aantal stappen te doorlopen. We zetten ze voor je op een rij.

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp kan op een duurzame manier je huis en het water verwarmen. De pomp haalt met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Om te verwarmen, werkt de pomp als een soort omgekeerde ijskast. Een ijskast trekt de warmte van binnen naar buiten om te koelen. Een warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen.

Het systeem gebruikt elektriciteit (van groene stroom) in plaats van gas en stoot daardoor minder CO2 uit. Helemaal als je zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen en je water verwarmt met een zonneboiler.

Er zijn ook hybride warmtepompen, die je kunt koppelen aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt ervoor dat je huis lekker warm wordt, maar de cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor warm water.

1. Is je woning geschikt – doe de test

Als je wilt weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp, kun je allereerst informatie inwinnen door een online check te doen. Je beantwoordt vragen over het bouwjaar van je woning, in hoeverre je woning geïsoleerd is en op welke manier je verwarmt. Zo krijg je meteen inzicht in de mogelijkheden en wat erbij komt kijken.

2. Onderzoek naar je woning en je huishouden

Voordat je beslist over de aanschaf van een warmtepomp, is het belangrijk te weten hoe je huis is geïsoleerd. Je wilt namelijk niet dat straks alle warmte via het dak, de vloer, of de ramen je huis verlaat. Met een nieuwbouwwoning zit je goed, maar bij oudere huizen (vooral van voor 1992) moet je misschien nog wat werk verrichten. Weet je niet precies waar je moet beginnen, dan kun je een adviseur inschakelen.

Ook de verwarming in je huis is van belang. Oude radiatoren zijn niet geschikt voor een warmtepomp, maar vloerverwarming en lage-temperatuur radiatoren wel. Is je woning in principe geschikt? Dan kun je een adviseur inschakelen, die je bij het hele proces begeleidt.

3. Warmte- en watergebruik

De grootte van je woning en het aantal mensen in je huishouden bepaalt of een warmtepomp een goede keuze is. Hoe meer mensen er in huis wonen, hoe meer water je gebruikt. En als je allemaal warm wilt douchen, heeft de warmtepomp een buffervat nodig. Je kunt er ook voor kiezen om de warmtepomp te combineren met een zonneboiler. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water en in de winter, als er weinig zon is, springt de warmtepomp bij.

4. Is er ruimte voor de pomp aanwezig

Een warmtepomp neemt ruimte in beslag. De pomp zelf is net zo groot als een standaard cv-ketel, maar een buffervat heeft wat meer ruimte nodig. Bijvoorbeeld in de kelder, of in een andere ruimte in je huis.

Afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest, heb je ook buiten ruimte nodig. Een warmtepomp heeft een binnen- en buitenunit. Het apparaat maakt geluid, dus een plek naast je terras is minder geschikt. Aan een kant van het huis waar je niet vaak zit, is dan beter. Wat een goede plek is, daar kan de adviseur je mee helpen.

5. Subsidie aanvragen

De aanschaf van een warmtepomp is een behoorlijke investering. Je moet rekening houden met de aanschaf van de pomp, maar ook een bedrag reserveren voor de installatie. De kosten voor de installatie zijn per woning verschillend en hangen af van de aanpassingen die de monteur moet doen. Je ontvangt hiervoor een advies op maat.

Je kunt wel subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. De subsidie is niet voor elk soort pomp hetzelfde. Ook hier kan een adviseur je bij helpen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je de kosten voor de aanschafprijs en de installatie in eerste instantie zelf betaalt. Pas daarna kun je een subsidieaanvraag indienen bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het is belangrijk dat je alle bonnen en certificaten bewaart en kan overhandigen bij deze aanvraag.

Samengevat: Doe de test en onderzoek of je huis geschikt is. Schakel vervolgens een adviseur in en laat je goed voorlichten. Daarna kun je een keuze maken. Ga je er voor? Dan kun je het proces in gang zetten en daarna subsidie aanvragen. Is je huis nog niet geschikt, dan blijft een (nieuwe) CV-ketel een optie of start eerst met isoleren en neem daarna de vervolgstappen.

Deze partnerblog kwam tot stand in samenwerking met Feenstra.

Over de schrijver

10 gedachten over “Onderzoek in 5 stappen: Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?”

 1. Pingback: Zo denken we in Nederland over de klimaatmaatregelen - hetkanWEL

 2. Pingback: Zeven verrassende ontwikkelingen die de Waddeneilanden energieneutraal maken

 3. Pingback: Wordt Nederland straks massaal aangesloten op een warmtenet? - hetkanWEL

 4. Pingback: Is waterstof het betaalbare alternatief voor gas in huis? - hetkanWEL

  1. Omdat veel installateurs daar geen ervaring mee hebben. Dan wordt het genegeerd of (wat ik bij n voorlichting te horen kreeg) ‘dat het dan niet kan’… Wij hebben ook luchtverwarming met een ingestelde temperatuur van rond 40 graden. Wijkt niet veel af van de 33 graden voor de vloerverwarming in ons vorige huis. Ik denk dat je beter contact kunt opnemen met de installateur van je systeem. In ieder geval een specialist.

  2. Is goed mogelijk maar deels afhankelijk van de eigenschappen van de luchtinstallatie. Goede test is om te proberen of de instsllatie nog voldoende verwarmt als de temperatuur naar beneden wordt gedraaid (stooktemperatuur in de luchtunit).

 5. Zet je cv op 55gr en kijk of je daarmee je woning warm houdt ..ook tijdens de winter.
  Gaat dat goed…dan kun je op warmtepomp over.

  Normale cv platen moeten vervangen worden door lage temp radiatoren
  .
  Voor warmwater…warmtepompboiler. ook hiervoor is een subsudieregeling

  En ja wij hebben warmtepomp en warmtepompboiler.
  Geen van onze buren heeft er last van.
  In de zomer gaat hij uit. Dus geen geluid als iedereen buiten zit en met open armen slaapt.
  Voor warm water namelijk de aparte warmtepompboiler.

 6. Onderschat wordt hoe men de woningomgeving niet belast met jou ogenschijnlijk voordeel. Installateurs zetten de uitstroom luchtdruk van de warmtepomp unit altijd in de richting van aangrenzende percelen. Waarom eigenlijk. Je mag ook geen huisafval bij de buren over de afscheiding gooien waarom wel een ruime overschreiding van DB. Begin daar mee om dat goed af te kaderen als je geen problemen wilt met je buren. Installateurs hebben niet allemaal inlevingsvermogen vermogen om daar me om te gaan als het economische deel vooropstaat.

Reacties zijn gesloten.