Vrijwel iedereen is het erover eens dat duurzaamheid in de samenleving van de toekomst eerder regel dan uitzondering moet zijn. De wereldbevolking blijft gestaag toenemen en steeds meer landen bereiken een ontwikkelingsniveau met een daarbij behorende toegenomen bedrijvigheid. Beide factoren zorgen voor een toename aan consumentenartikelen en een intensief gebruik van grondstoffen. Gelukkig is het recyclen van nog bruikbare onderdelen niet alleen gemeengoed geworden, maar als zakelijke activiteit ook steeds lucratiever geworden. Hiermee creeëer je een win-winsituatie.
Sinds de jaren tachtig is de personal computer, met randapparatuur zoals monitoren, scanners en printers steeds meer ingeburgerd geraakt. Tegenwoordig heeft elk huishouden wel de beschikking over minimaal één pc of laptop. In de zakelijke wereld is er geen enkele onderneming die nog zonder computertechnologie kan werken. Deze ontwikkeling heeft ons leven ingrijpend veranderd. Typemachines behoren tot het verleden, foto’s worden vrijwel uitsluitend nog digitaal gemaakt en als ze al afgedrukt worden, op speciaal fotopapier door printers die binnen het budget van elk huishouden passen.
Lage levensduur
Een van de nadelen van de ontwikkelingen binnen de computerindustrie – als je al van een nadeel mag spreken – is het feit dat ontwikkelingen steeds sneller gaan. Dit betekent dat een specifiek product een bijzonder lage levensduur heeft; het is immers al snel verouderd en wordt dan vervangen door een apparaat dat nog meer mogelijkheden heeft. Dit zorgt ervoor dat deze industrie een steeds groter wordende hoeveelheid afval oplevert. Recyclebedrijven die hierop inspringen kunnen goede zaken doen.
Niet alleen de toename in aantallen, maar ook de intensiteit van het gebruik bepaalt de hoeveelheid afval. Computers, laptops en randapparatuur spelen bij steeds meer activiteiten een belangrijke rol. Dit veroorzaakt snellere slijtage aan onderdelen, die dan uiteraard vervangen moeten worden. Maar ook disposable producten als toners en inkjetcartridges maken een steeds groter aandeel van de afvalberg uit.
Cartridges inzamelen
Wie kijkt naar de markt van toners en cartridges, ziet een aantal ontwikkelingen op het gebied van milieuvriendelijk printen. Steeds meer bedrijven produceren toners die niet in de officiële fabriek gemaakt zijn, maar wel uitstekend passen in printers van gerenommeerde merken. Daarnaast zijn er een aantal bedrijven actief in het inzamelen van gebruikte toners en cartridges. Dit kan zowel voor de consument, het bedrijf als het milieu positief uitpakken.
Een gebruikte cartridge of toner hoeft nog niet geheel versleten te zijn. Versleten onderdelen kunnen vervangen worden en de cartridge kan daarna weer gebruiksklaar worden gemaakt. Vaak bevatten toners en cartridges zogenaamde zeldzame aardmetalen, die niet zozeer zeldzaam zijn, maar wel moeilijk gewonnen kunnen worden. Recyclen zorgt dan voor een verminderde noodzaak om deze elementen via milieuonvriendelijke mijnbouw te winnen.
Het plastic van afgedankte toners kan uitstekend hergebruikt worden, in diverse takken van industrie.
Nieuwe markt
Er is een lucratieve markt aan het ontstaan voor hergebruikte toners en cartridges. Vaak worden ze door gespecialiseerde bedrijven zoals TonerPartner.nl tegen bijzonder scherpe tarieven aangeboden. In kwaliteit doen ze niet onder voor nieuwe toners en cartridges uit de fabriek. Het is met name de prijs die hier doorslaggevend is. En dat deze trend goed voor het milieu is, spreekt voor zich.
1 gedachte over “Is milieuvriendelijk printen mogelijk?”
Cartridges hergebruiken is soweiso een goed plan. Maar er is veel meer mogelijk. Veel printers hebben veel sluipverbruik, dus altijd de stroom er af als je hem niet gebruikt. Er is eco-papier en eco-inkt lijkt ook in sommige landen door te breken. Afhankelijk van je situatie is soms een laserprinter beter en soms een inkjet.
Ik ben op zoek gegaan naar de meest klimaatneutrale manier om te printer en kwam uiteindelijk op een oplossing die ik niet verwacht had. Ik heb geen scanner meer (de camera op mijn telefoon is prima om een contract te ‘scannen’), geen kleurenprinter (want dat valt toch altijd tegen en de copyshop is dichtbij) en wilde een zwart-wit laserprinter kopen. Maar toen bedacht ik me dat ik mijn maandelijkse bedrijfsadministratie voor 2 euro per maand kan printen bij de kopieerwinkel verderop. Dus hebben we nu helemaal geen printer meer en dat bevalt prima!
Zie hier mijn overwegingen: http://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/is-meest-milieuvriendelijke-manier-om-printen
Reacties zijn gesloten.