Is onze wegwerpcultuur de oorzaak van recessies?

Kevin Krejci, Flickr.com
Kevin Krejci, Flickr.com

Nadat het CPB vorige maand bekend maakte dat Nederland zich in de tweede recessie in nog geen vijf jaar bevindt, blijkt dat een derde recessie nu al op de loer ligt. Europees commissaris voor Milieu Janez Potocnik waarschuwt dat de wegwerpcultuur waarin we leven nieuwe recessies kan veroorzaken.
Het overmatig gebruiken en verspillen van waardevolle natuurlijke hulpbronnen kan wat hem betreft niet langer doorgaan. Als consumenten en bedrijven zich nu niet hard maken voor een efficiënter gebruik van hulpbronnen, dan worden ze steeds schaarser, stijgen de prijzen en keldert de levensstandaard in Europa.

Werkelijke kosten natuurlijke hulpbronnen
Natuurlijke hulpbronnen zijn lang gezien als oneindig en gratis. Nu onze maatschappij steeds sterker leunt op die hulpbronnen en ze steeds schaarser worden, merken we dat er wel degelijk een prijskaartje aan hangt. Dat prijskaartje kan volgens Potocnik zelfs nieuwe recessies opleveren  en de levensstandaard in Europa drastisch veranderen. Tenzij consumenten en bedrijven zich verenigen en actie ondernemen.
Geen keuze
Volgens Potocnik is er niet echt sprake van een keuze. “We moeten wat we hebben efficiënter gebruiken, of het gaat helemaal mis.” Hij vraagt dan ook om aanpassing van Europese wetgeving op het gebied van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Dat zijn vermoedens niet uit de lucht gegrepen zijn, blijkt wel uit het feit dat de prijzen van water en energie in de afgelopen periode sterk gestegen zijn. Europa haalt meer dan de helft van haar hulpbronnen uit het buitenland; prijsstijgingen zijn dus direct voelbaar.
Concurrentie
Potocnik ziet het liefst dat er op Europees niveau maatregelen genomen worden, omdat dat bedrijven kan stimuleren om andere manieren te vinden om concurrerend te zijn. Consumenten moeten bovendien aangemoedigd worden om hun levensstijl aan te passen. Op die manier kunnen natuurlijke hulpbronnen bewaard blijven, terwijl de levensstandaard in Europa op hetzelfde niveau blijft als nu.
Bron: The Guardian
Lees ook:
Vier optimistische trends voor 2012
7 groene dingen die onze grootouders deden
Zwaartekracht geeft gratis energie en schoon drinkwater

1 reactie op “Is onze wegwerpcultuur de oorzaak van recessies?”

  1. recyclen/downcycling van glas, oud papier, batterijen en plastic, stoppen met het vinden van excuses om het niet te doen ……..mischien premies van de gemeente voor hoeveelheden van bovengenoemde materialen ? ………just brainstroming hier

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020