Is orkaan Sandy veroorzaakt door klimaatverandering?

Born1945, Flickr.com
Born1945, Flickr.com

Even leek het erop dat orkaan Sandy zou uitdoven voor ze al te veel schade aan kon richten. Tot een hogedrukgebied bij Groenland ervoor zorgde dat ze al haar vernietigende kracht op New York stortte. Het is voor het eerst sinds 1950 dat een heftige orkaan van een aan de oostkust van de Verenigde Staten het land in komt, en zelfs die orkaan was niet te vergelijken met Sandy. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe is het mogelijk dat een tropische storm zich versmolt met een koudefront en zo veranderde in een heuse winterorkaan, vol regen, sneeuw en kou? En welke rol speelt klimaatverandering?

Vocht en warmte
De opwarming van de aarde heeft ervoor gezorgd dat er meer vocht in de lucht zit. Hierdoor komen onweersbuien vaker voor. In tropische gebieden kunnen hevige stormen veranderen in orkanen. Klimaatverandering leidt ook tot een hoger waterpeil, waardoor orkanen zoals Sandy verder landinwaarts kunnen komen. Ook de stijgende temperatuur van het water zorgt ervoor dat de orkaan krachtiger wordt en langer aanhoudt. Volgens meteoroloog Angela Fritz bereikten de oppervlaktetemperaturen in september een recordhoogte. Dit heeft zeker invloed gehad op de ontwikkeling die Sandy doormaakte.
Bizarre omstandigheden
Toch gaat het te ver om te zeggen dat Sandy veroorzaakt is door klimaatverandering. Klimaatverandering maakt geen orkanen, maar het zorgt er wel voor dat ze vaker voorkomen, groter worden en langer aanhouden. De desastreuze uitwerking van Sandy is het gevolg van klimaatverandering, maar ook van een aantal ongelukkige en bizarre toevalligheden. Volgens meteoroloog Bryan Norcross ging het met Sandy op twee punten mis. Zo was Sandy net op het juiste moment op de juiste plek om landinwaarts gezogen te worden én zorgde de botsing met het koudefront niet voor een afname van de kracht van de orkaan, maar voor een monsterlijke hybride storm, met ongekende kracht en alle gevolgen van dien.
Bron: Guardian, Washington Post
Lees ook:
Stroom van de Windcentrale is bijna gratis
Zonnepaneel uit 1979 doet het nog steeds prima
Obama verbreekt klimaatstilte door orkaan Sandy

1 gedachte over “Is orkaan Sandy veroorzaakt door klimaatverandering?”

Reacties zijn gesloten.