De 3 grootste misverstanden over isolatie

Foto: Pim Ritzen, Flickr, Cc-By 2.0
Foto: Pim Ritzen, Flickr, Cc-By 2.0
In veel woningen hangt een met zorg uitgekozen Hoog Rendement cv-ketel. Helaas verdwijnt tot 30% van die duurzaam opgewekte warmte ongebruikt door muren, vloeren, ramen en dak zonder isolatie. Daarom de 3 grootste misverstanden over isolatie.
Veel huiseigenaren twijfelen over isolatie. Dat is bijna altijd onterecht. Die twijfel wordt veroorzaakt door misverstanden over isolatie.

Misverstand 1: Isolatie is duur

Als je een eigenaar vraagt wat hij denkt kwijt te zijn aan isolatie van zijn woning, dan schat hij dit vrijwel altijd te hoog in. De prijzen van isolatie zijn veel lager dan verwacht.
De isolatieprijzen worden berekend per vierkante meter en verschillen per isolatiesoort. Spouwmuurisolatie kost ongeveer € 15 per m2. De isolatiekosten voor een tussenwoning zijn daarmee minder dan € 1.000. Voor een 2-onder-1-kap woning ben je ongeveer € 1.500 kwijt.
Woon je in een tussenwoning, dan ben je voor het laten isoleren van de vloer ongeveer € 1.300 kwijt.
Dakisolatie heeft de hoogste prijs per m2. Reken op tenminste € 45. Maar dakisolatie geeft ook de grootste besparing en levert een grote comfortverbetering op. Door dakisolatie kan de zolder een comfortabele woonruimte worden. Daarmee maak je jouw huis ‘groter’ en verhoog je ook de woningwaarde.
De kosten van isolatie kun je flink verlagen door gebruik te maken van subsidie. Check daarom altijd of er een regeling is bij je gemeente of bij de provincie. Ook zijn er regelmatig landelijke subsidiepotjes.

Misverstand 2: Isolatie verdien je niet meer terug

De besparingen door isolatie zijn zeer hoog. Met spouwmuurisolatie bespaar je bijvoorbeeld 9 tot 11 m3 gas per m2. Dat levert een besparing op van bijna 25% op je gasrekening. De kosten van isolatie van je spouw heb je zo in 3 tot 4 jaar terugverdiend en met subsidie nog sneller.
Wil je rendement maken op je spaargeld, dan is spouwisolatie een geweldig alternatief.
Bij vloerisolatie ligt het anders, dat is meer een comfortmaatregel. Je vloer voelt direct warmer aan en je voorkomt dat vocht optrekt uit de kruipruimte naar de vloer van de benedenverdieping. Daarmee verbeter je het woonklimaat in huis. Met vloerisolatie bespaar je maximaal 3 tot4m3 gas per jaar op elke vierkante meter. Dat betekent dat je het in 7 tot 10 jaar kunt terugverdienen.
Voor dakisolatie geldt dat de besparing enorm is. Maar door de hogere aanbrengkosten duurt het 6 tot 7 jaar om de kosten terug te verdienen uit de gasbesparing.

Misverstand 3: Isolatie vraagt om een flinke verbouwing

Veel woningeigenaren zien op tegen de rompslomp en rommel om het huis van een verbouwing voor isolatie. Maar dat is een groot misverstand.
Zowel spouwmuurisolatie als vloerisolatie zijn in minder dan 1 dag klaar. Vaak zelfs in een ochtend of middag. Om de spouw te isoleren boort het isolatiebedrijf kleine gaatjes in de voegen van de muur. Via die gaatjes wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Daarna worden de gaatjes bijna onzichtbaar dichtgemaakt. Dat is alles.
Vloerisolatie wordt uitgevoerd aan de onderzijde van de vloer. Via het kruipluik wordt het isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer aangebracht of op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Dit verschilt per situatie en problematiek.
Als dakisolatie van buitenaf kan is de overlast ook minimaal. Dakisolatie van binnenuit geeft de meeste overlast. Maar een ervaren isolatiebedrijf klaart ook deze klus in minder dan 2 dagen.
Met isolatie van je huis investeer je voor de langere termijn in een zuinig, comfortabel aanvoelend huis. Je huis krijgt een hoger energielabel en is bij verkoop meer waard. Ook het milieu profiteert, door de verminderde Co2 uitstoot. Genoeg redenen om nog deze winter je huis te isoleren.

Over de schrijver

1 gedachte over “De 3 grootste misverstanden over isolatie”

  1. Twee manieren van isolatie die niet duur zijn:
    – Hang radiatorfolie achter de radiatoren. Dit kost slechts enkele tientjes en is eenvoudig zelf te doen. Verkrijgbaar bij de energiebespaarshop.nl en tonzon.nl Binnen een jaar terugverdiend.
    – Isoleer de leidingen van de centrale verwarming. Dit kost slechts enkele tientjes en is eenvoudig zelf te doen. Verkrijgbaar bij de betere doe het zelf zaak. Binnen een jaar terugverdiend.

Reacties zijn gesloten.