Verrassende duurzame materialen waarmee je je huis kunt isoleren

Het afgelopen jaar hebben veel Nederlanders energiebesparende maatregelen genomen. Vooral isoleren was een belangrijke stap. Onder andere door de oorlog in Oekraïne zaten én zitten de energietarieven namelijk flink in de lift. Dat betekent: een hogere energierekening tenzij je actief stappen onderneemt.

Door bijvoorbeeld te kiezen voor je huis laten isoleren zorg je ervoor dat je minder hoeft te stoken om het binnen behaaglijk te hebben. Dat is beter voor je portemonnee én beter voor het milieu. Kies je ervoor om dit met duurzame materialen te doen dan ben je helemaal goed bezig. In dit artikel lees je meer over verrassende duurzame materialen waarmee je je huis kunt isoleren.

Je huis laten isoleren met behulp van houtwol

Het is bijvoorbeeld mogelijk om je woning te laten isoleren met behulp van isolatie gemaakt van houtwol. Houtwol is een vorm van isolatie die gemaakt wordt van houtvezels van naaldbomen. Die vezels zijn een afvalproduct van de houtindustrie en zijn er dus sowieso al. Als ze niet worden verwerkt, worden ze weggegooid. Het hout waar de houtafval vandaan komt zijn voorzien van het bekende PEFC certificaat, wat betekent dat het duurzaam is geproduceerd.

Dit zorgt ervoor dat houtwol duurzaam en milieuvriendelijk is, waardoor het een ideale optie is voor duurzaam isolatiemateriaal. Wat hierbij extra prettig is om te weten, is dat houtwol zorgt voor een gezonde leefomgeving en dat het niet aangetast wordt door schimmels. Ook gaat het materiaal als isolatiemateriaal lang mee en kan het naderhand 100% worden gerecycled. De perfecte toepassing dus voor je huis laten isoleren.

Cellulose als isolatiemateriaal: gerecyclede papiersnippers

Misschien wist je al van het bestaan van houtwol als duurzaam isolatiemateriaal af, maar heb je ook wel eens gehoord van cellulose? Cellulose is isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van gerecyclede papiersnippers; meestal afkomstig van papier van kranten. Dat maakt deze vorm van isolatie enorm duurzaam én biobased. Daarbij biedt cellulose een hoge isolatiewaarde waardoor het in de winter lekker warm in huis blijft en in de zomer juist heerlijk koel; de ideale combinatie.

Met cellulose is het mogelijk om daken, vloeren en plafonds te isoleren. Daarom wordt het regelmatig gebruikt bij nieuwbouwprojecten. Beschik je al over een woning dan kun je het isolatiemateriaal alsnog laten toevoegen. Doe dit het liefst wel door een expert, omdat cellulose erg gevoelig is voor vocht. De ruimte die geïsoleerd moet worden moet daarom vochtvrij blijven bij het plaatsen van het materiaal.

Je huis laten isoleren met hennep als isolatiemateriaal

Tot slot is hennep een heel interessant materiaal om te gebruiken als duurzaam isolatiemateriaal. Ook hennep is een natuurlijke stof, die afkomstig is van de hennepplant. Het materiaal is stevig en heeft iets houtachtigs wat bijdraagt aan de sterkte van het geheel. Wat hennep daarbij zo milieuvriendelijk maakt, is dat de planten slechts 100 dagen nodig hebben om een hoogte tot wel vier meter te bereiken. Daarbij hoeven geen giftige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en kan kunstmest eveneens achterwege worden gelaten.

Daarnaast is hennep goed voor een gezonde lucht, omdat het materiaal veel CO2 op kan nemen. In andere woorden: hennep is duurzaam én milieuvriendelijk. De vezels van hennep worden na het oogsten verwerkt tot platen met isolatiemateriaal. Het materiaal isoleert goed en is in te zetten voor warmte, maar om geluid tegen te gaan. Daardoor is het een zeer geliefd materiaal om nieuwbouwhuizen en bestaande woningen mee te isoleren. Er worden vandaag de dag zelfs volledige huizen van hennep gemaakt. Daar schreven we in dit artikel over duurzaam bouwen eerder al eens over.

Over de schrijver