Israël verbiedt photoshoppen van modellen

Foto: Lua Ahmed, Flickr

In Israël is het sinds kort wettelijk verboden om modellen te verfraaien met Photoshop. Ook mogen kranten, tijdschriften en andere media geen gebruik maken van modellen die volgens de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie ondervoed zijn. De overheid hoopt dat de wet ertoe bijdraagt dat minder jonge vrouwen anorexia ontwikkelen. Anorexia is de oorzaak van de meerderheid van de sterfgevallen in de leeftijdscategorie 15-24 jaar in Israël.
In andere landen is veel belangstelling voor de wet. Initiatiefnemer Rachel Adato, parlementslid en arts, werd na de aanname door 456 verschillende media benaderd, aldus The Atlantic.
De Amerikaanse hoogleraar psychatrie Daniel Le Grange denkt dat het Photoshop-verbod kan bijdragen tot minder anorexia-gevallen. Bewerkte beelden van vrouwen leiden tot onrealistische eisen en verwachtingen. Voruwen proberen hun eigen lichaam eruit te laten zien zoals de bewerkte beelden van modellen.
In de Verenigde Staten is een soortgelijk verbod moeilijk in te voeren, meent Donald Downs, hoogleraar rechten aan de University of Wisconsin. In de VS biedt de grondwet zo’n sterke bescherming tegen beperkingen van de vrijheid van meninsguiting dat een verbod op het publiceren van bewerkte foto’s niet haalbaar is.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Verval en privatisering van Detroit
SMS-dienst redt tienerlevens
Een virtueel pistool tegen zinloos geklets

Over de schrijver