Italië heeft nieuw wapen tegen belastingontduiking

Foto: Carspotter, Flickr
Foto: Carspotter, Flickr

De belasting ontduiken is een nationale sport in Italië. Nu het crisis is en de overheid behoefte heeft aan meer inkomsten zet de Italiaanse belastingdienst een nieuw instrument in om belastingfraude op te sporen. Een nieuw computerprogramma, ‘Redditometro’ (inkomensmeter) genoemd, moet berekenen of het uitgavepatroon van belastingplichtigen overeenkomt met het opgegeven inkomen.
De Redditometro kijkt onder meer naar autobezit, vakanties, boodschappen, restaurantbonnen, gsm-abonnementen en uitgaven aan kleding. Wie veel meer uitgeeft dan mogelijk is op grond van het inkomen op de belastingaangifte wordt nader onderzocht. Als er fraude wordt geconstateerd kan de belastingontduiker een naheffing en een boete verwachten.
Er is veel verzet tegen de Redditometro in Italië. Niet alleen onder belastingbetalers, maar ook onder winkeliers die vrezen dat de strijd tegen belastingontduiking het besteedbaar inkomen van mensen kleiner maakt zodat ze minder zullen kopen.
Andere Italianen vinden dat de Redditometro hun privacy schendt. Ze willen niet dat de belastingdienst zich bemoeit met de manier waarop zij hun geld uitgeven.
De belastingdienst heeft gereageerd op kritiek en gezegd dat de Redditometro “selectief” gebruikt zal worden. De dienst verdenkt 4 miljoen Italianen van belastingfraude, maar zal slechts de 40.000 ergste gevallen onderzoeken.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
 
Mag je mensen doden als het oorlog is?
Nederlandse cultuursector wordt gesloopt
Zelfs voor migranten is geen droog brood meer te verdienen in Griekenland

Over de schrijver

1 gedachte over “Italië heeft nieuw wapen tegen belastingontduiking”

Reacties zijn gesloten.