Jaarlijks honderden mensen ziek door thoron en radon straling in huis

4426998415 14A75E821B
Foto: Mad House Photography, Flickr

Er komt een groot onderzoek naar de blootstelling aan straling in Nederlandse woningen. Daarvoor zijn afgelopen week 3000 huishoudens benaderd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Dit meldt de Telegraaf vandaag. 
2 Tibchris Flickr(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
Volgens het RIVM hangt een belangrijk deel van de gemiddelde blootstelling ioniserende straling van Nederlanders samen met radon en thoron dat uit bouwmaterialen en via de bodem in woningen terechtkomt. Radon en thoron komen van nature daarin voor.
De concentratie radon in Nederlandse woningen is relatief laag, stelt het RIVM. Maar uit een recent onderzoek is gebleken dat de blootstelling aan straling als gevolg van thoron in de binnenlucht mogelijk groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Een groot landelijk onderzoek „moet duidelijk maken hoe het is gesteld met de stralingsbelasting door radon en thoron in woningen”, schrijft het RIVM.
Volgens het RIVM is het risico van de straling weliswaar klein, maar krijgen toch jaarlijks enkele honderden mensen longkanker door het inademen van radon en thoron deeltjes.
Lees het hele artikel in de Telegraaf

Over de schrijver

2 gedachten over “Jaarlijks honderden mensen ziek door thoron en radon straling in huis”

Reacties zijn gesloten.