Deze producten strijden om de Jaarprijs Goede Voeding

Stap een willekeurige supermarkt binnen en je wordt overspoeld met producten. Je kunt veel gezonde, maar ook een heleboel minder verantwoorde keuzes maken. Voedingsbedrijven zijn vaak aan het experimenteren, denk aan spaghetti van courgette en bloemkoolrijst. Ieder jaar wordt de Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt aan een voedingsbedrijf dat een product heeft gemaakt dat bijdraagt aan het verbeteren van ons voedingspatroon. De genomineerden van dit jaar zijn bekend. Welk product krijgt jouw stem?
De vakjury heeft uit 32 inzendingen drie producten gekozen die in aanmerking komen voor de hoofdprijs: Hoemoes less salt, Veggie Chef Shoarma en verse pureersoep pompoen.

Hoemoes less salt

Dit is een kikkererwtenpasta (van Maza Mediterranean Delicacies) met de helft minder zout. Het product is gemaakt op basis van kikkererwten, wat bijdraagt aan de consumptie van meer plantaardige producten. Het is volgens de jury een makkelijk alternatief voor klassieke vormen van broodbeleg. Van de 30,4 gram vet per 100 gram is 26,6 gram onverzadigd. Het eiwitgehalte is 6,4 gram en er zitten 6,1 gram aan koolhydraten in, waarvan 0,1 gram suikers.

Verse pureersoep pompoen en wortel

Het complete soeppakket van Albert Heijn zorgt ervoor dat je op een makkelijke manier meer groente eet. Het product voorziet voor ongeveer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en het zoutgehalte is laag. Binnen een kwartier staat een verse kom soep op tafel. Er zijn meerdere varianten van de pureersoep verkrijgbaar.

Veggie Chef Shoarma

Deze vegetarische variant van shoarma van de Jumbo is een gezond alternatief voor shoarmareepjes op basis van vlees. De reepjes bevatten voldoende eiwit, vitamine B12 en ijzer en zijn een bron van vezels. De vegetarische shoarma draagt bij aan het eten van meer plantaardige producten. Volgens de jury smaken de reepjes net als echt vlees.

Jury

Een product moet aan verschillende eisen voldoen voordat het genomineerd wordt voor de hoofdprijs. Bij voorkeur voldoet het product aan de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, maar de jury vindt het ook belangrijk dat een product bijdraagt aan:

  • Minder zoutinname
  • Minder suikerinname
  • Minder transvetinname
  • Meer inname van voedingsvezels, groente en fruit, vis, peulvruchten en ongezouten noten
  • Minder gebruik van verzadigd vet

Stemmen

Wie moet volgens jou winnen? Je kunt stemmen! Samen met het oordeel van de publieksjury kiest de vakjury de uiteindelijke winnaar. De Jaarprijs Goede Voeding is een initiatief van Voeding NU en VMT. De winnaar wordt bekendgemaakt op 5 april, tijdens het Food Future Event.

Over de schrijver