Documentaire Forest man: Man uit India plant 550 ha bos, in z’n eentje

De Indiër Jadav “Molai” Payeng begon als tiener bomen te planten op een verlaten stuk zand. 30 jaar later was zijn werk gegroeid tot 550 hectare bos. Een documentaire over zijn leven en werk won dit jaar een prijs op het filmfestival van Cannes.

Aangespoelde slangen

Payeng kwam tot zijn levenswerk toen hij op een dag een groot aantal dode slangen op een zandbank. De slangen waren daar aangespoeld na een overstroming.

“De slangen stierven in de hitte, zonder de beschutting van de bomen. Ik ging zitten en huilde over hun levensloze vormen. Het was een slachting. Ik attendeerde het departement voor bosbouw en vroeg hen of ze hier bomen konden planten. Maar ze zeiden dat daar niets kon groeien. In plaats daarvan vroegen ze mij om bamboe te planten. Het was pijnlijk, maar ik deed het. Er was niemand om mij te helpen,” aldus Payeng.

Van bamboeplantjes tot een heel bos

Payeng gaf zijn bamboeplantjes dagelijks water, en plantte later ook echte bomen. Hij importeerde zelfs rode mieren uit een ander bos, om het ecosysteem te versterken. Nu leven er vele diersoorten in het bos, waaronder tijgers, een kudde van meer dan 100 olifanten en neushoorns. Het bos ligt in Jorhat, in het Noord-Oosten van India.

Filmmaker William Douglas McMaster maakte een documentaire over het werk van Payeng. Op het filmfestival van Cannes 2014 kreeg zijn docu de prijs “Best Emerging Documentary at the American Pavilion Cannes Film Festival Showcase”

Bronnen: India Times, HP de Tijd, facebookpagina van de film.

Lees ook
50 inspirerende duurzame projecten rond eerlijke handel, voeding, mode en kinderrechten
De Olla: Effectieve en zuinige manier om planten water te geven

Over de schrijver

6 gedachten over “Documentaire Forest man: Man uit India plant 550 ha bos, in z’n eentje”

 1. After study just a few of the weblog posts in your website now, and I actually like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and will probably be checking back soon. Pls check out my website as effectively and let me know what you think.

 2. Pingback: Keuzestress vermijden: 7 films die je echt wil zien op Idfa 2017. -

 3. Ja dit is echt ,geweldig echt een Forest man ,en de Green man is deze man ook , waren er maar meer van zulke figuren ,die maken de aarde bewoonbaarder ,op elk terrein zijn er wel mensen die zich inzetten voor een bepaald doel,of het nu is bossen planten ,of groene energie ,en ruimtevaart
  allemaal doelen die de mensheid erg voorwaarts helpt !
  Ik heb voor deze mensen ,en pioneers , of wat ze ook mogen bijdragen ,heel veel respect !
  Fantastisch en Bravo !

  Raymond .

 4. Pingback: Kijktip Tegenlicht: Zo maak je de woestijn weer groen » hetkanWel.nl

 5. Pingback: Documentaire: Man uit India plant 550 ha bos, in z’n eentje | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.