Dit werd direct gevolgd door bewoners die in hun eigen buurt moestuinen en fruitboomgaarden gingen aanleggen. Dit met minimale hulp van de gemeente en vooral door zelf de handen uit de mouwen te steken. Die zo een mooi, praktisch stukje groen organiseren, waar kinderen spelen en ouders elkaar ontmoeten, en waar je ook nog van kan eten!
Twee voorbeelden van ontwikkelingen typisch van onderop, burgers die de handen ineenslaan en samen iets tot stand brengen wat ieder voor zich niet had gekund. En ontwikkelingen waarbij iets moois en maatschappelijk relevants ontstaat, met een slechts heel beperkte rol voor de gemeente.
Dat was even schrikken! Burgers die zich verbinden en daardoor hun ideeën in de openbare ruimte realiseren, met allerlei effecten die de gemeente in haar beleidsnota’s beschrijft: het decentraal opwekken van energie, een lagere elektriciteitsrekening, maar ook jeugd betrekken bij voedsel, meer sociale contacten in de buurt, goedkope en tegelijkertijd gezonde voeding. Een zo sterk en zelfstandig maatschappelijk initiatief was in de sterk geïndividualiseerde stedelijke omgeving al lang niet meer vertoond!
Een prachtige ontwikkeling, die slechts kwetsbaar is op twee punten. De eerste is de bestendigheid. De groei gaat zo snel, dat zij kenmerken krijgt van een hype. Zo’n hype groeit razendsnel, piekt verrassend vroeg en zakt daarna ook weer heel snel in. Ik gun duurzaamheid een bestendige groei, een ontwikkeling naar echt anders naar bijvoorbeeld energie en voedsel kijken, en niet opgaan, blinken en verzinken.
Het tweede gevaar is de overheid. Die is namelijk tot in haar haarvaten gemotiveerd om maatschappelijk relevante dingen tot stand te brengen, en heeft van nature de onbedwingbare neiging burgerinitiatieven te reguleren, te regisseren, ja zelfs over te nemen. Een format is snel gemaakt, wat in de ene wijk gebeurt, moet in de andere ook, en voor je het weet is de boel platgeregeld.
De enige plek waar duurzaam initiatief echt van de grond komt, is daar waar de lokale overheid zich weet te beheersen en vanuit een betrokken, stimulerende houding consequent ruimte geeft.
Dus duurzaamheid, waak voor hype en overheidsbemoeienis; blijf investeren in je gezamenlijk initiatief, dan zul je bestendig groeien!
Jan Seton, lijstduwer CDA Groningen en wethouder Duurzaamheid
hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.