Naast de ‘vacation’ en ‘staycation’ introduceert Japan nu de ‘workation’. Want nu we door corona massaal vanaf afstand werken, zoals dat zo mooi heet, kunnen we net zo goed het nuttige met het aangename verenigen. En als je flexibele werkplek thuis of in het café kan zijn, dan kan het ook in de buitenlucht zijn, mits daar wifi aanwezig is. Daarom hebben nationale parken in Japan, met financiële steun van de regering, wifi-werkstations ingericht.
Workation
De interesse in de zogenoemde een ‘workation’ neemt toe, staat te lezen in de Japan Times. Werken, terwijl je even helemaal weg bent uit je dagelijkse routine. En genieten van de buitenlucht en de natuur, terwijl je toch het nodige gedaan krijgt. Het idee is om in de ochtend achter je computer te kruipen en in de middag van de omgeving te genieten door bijvoorbeeld te wandelen of te kanoën. Ook voor dagjesmensen zijn er ‘werkkamers’ of tenten beschikbaar in de parken, met draagbare wifi- en powerstations.
Lokale economie stimuleren
Omdat veel mensen zich nog onzeker voelen over het afleggen van lange afstanden in deze corona-tijden, is het advies om in eerste instantie een ‘workation’ te nemen in de buurt van waar je woont. Het idee is dat je daarmee niet alleen jezelf een plezier doet in de vorm van een gedeeltelijke vakantie, maar ook de lokale economie stimuleert. Want die is -net als in Nederland- hard getroffen door het virus.
Werken op vakantie
Natuurlijk speelt de vraag of mensen wel genoeg werk (kunnen) verrichten als ze tegelijkertijd op vakantie zijn. Dat is een kwestie van vertrouwen hebben in je werknemers. Bovendien blijkt keer op keer dat werknemers productiever zijn als ze genoeg tijd en manieren hebben om weer op te laden. Zo is het Nieuw Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian in 2018 begonnen met een proef waarbij werknemers vier dagen per week werkten, maar vijf dagen kregen uitbetaald. De enige voorwaarde was dat ze de vijfde dag iets gingen doen waarvan ze energie kregen. Of dat nou slapen, sporten, wandelen of een dagtrip is: dat maakt niet uit. Dit werkte zo goed, dat het bedrijf niet anders meer zou willen.
Buiten zijn
Bovendien is buiten zijn echt beter voor de mens dan de hele dag binnen zitten. Zo kan de buitenlucht je concentratie verhogen, ADHD bij kinderen verminderen, je creativiteit verhogen waardoor je beter en sneller oplossingen vindt voor (werk)problemen en frisse lucht brengt je hersenen in een hogere versnelling doordat je als het ware ‘wakker’ wordt van al dat zuurstof. Ook je stresslevels kelderen door buitenlucht en we worden er over het algemeen blijer van. We schreven het al eens eerder: het is niet voor niets dat artsen in Schotland natuur voorschrijven als medicijn en dat ze in IJsland adviseerden om bomen te knuffelen als middel tegen sociale isolatie ten tijden van de lockdown.
Wat is jouw ervaring met buiten in de natuur werken en een ‘workation’? Laat het ons weten door hieronder je reactie achter te laten.