Japan stapt over op zon

5637984238 Cf985D4593
Foto: Thierry Ehrmann, Flickr

Toshiba gaat een 100MW zonnecentrale bouwen niet ver van de Japanse Fukushima Daiichi kerncentrale, die vorig jaar ontplofte. De centrale met zonnepanelen is een van de vele initiatieven die van de grond komen door een nieuwe maatregel van de Japanse overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Japan heeft grote behoefte aan nieuwe energiebronnen nadat alle nucleaire energiecentrales van Japan vanwege het ongeluk zijn stopgezet. Analisten verwachten dat Japan in korte tijd de huidige leider in de zonne-energiemarkt, Duitsland, zal voorbij streven. 
Lees ook
Dossier zonne-energie: alles over geld verdienen met zonnepanelen, tips voor plaatsing en geschikte energieleveranciers
Zonnepanelen ook zonder subsidie een succes
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
De Japanse overheid kondigde een Feed-in Tarief aan. Energiemaatschappijen zullen een prijs van 42 yen (0,42 euro) per kWh betalen voor elektriciteit van zonnepanelen. De verwachting is dat dit Feed-in Tarief een markt creëert van 7,6 miljard euro. Ook andere vormen van duurzame-energieopwekking worden met een dergelijke maatregel gestimuleerd.
De zonnecentrale van Toshiba komt te liggen in Minami Soma, op ongeveer 30 km afstand van de kerncentrale Fukushima Daiichi. Het bedrijf investeert ongeveer 300 miljoen euro in het project dat een opgesteld vermogen van 100 MW zal hebben. Daarmee levert het meer vermogen dan het tot nu toe grootste geplande project: een 70MW zonnecentrale van Kyocera die gebouwd wordt in Zuid-Japan.
Bron: Cleantechnica

Over de schrijver