Japans bedrijf wil zonne-energiepark op de maan realiseren

Zonne Energiepark Op De Maan E1306845678184
Foto: Shimuzu

Na de vele problemen met de Japanse kerncentrale Fukushima gaan steeds meer landen op zoek naar een alternatief voor kernenergie. Het Japanse bouwbedrijf Shimuzu heeft hiervoor wel een heel bijzonder idee bedacht. We moeten namelijk in de toekomst onze energie d.m.v. een zonne-energiepark op de maan kunnen opwekken.

De zogenaamde Luna-ring moet als een gordel op de 11.000 kilometer lange evenaar van de maan gebouwd worden. Op die manier kan er altijd stroom geleverd worden, ongeacht de stand van de maan. Langs de evenaar komen dan zonnecellen te liggen met een totale breedte van 400 kilometer. Met behulp van antennes die microgolven uitzenden moet de energie naar de aarde ‘getransporteerd’ worden. Dit kan volgens Shimizu eventueel ook met lasers gedaan worden.

Het plan omvat ook een mobiele zonnecelfabriek die, al producerend, langs de evenaar zal moeten gaan reizen. Vanaf de aarde aangestuurde robots moeten het park onderhouden. Stenen en cement kan ter plekke gemaakt worden met maangruis en geïmporteerd water.

Shimuzu noemt deze oplossing ‘schoon en nagenoeg onuitputbaar’ en ziet het maan-zonne-energiepark als ‘de ultieme bron van duurzame energie’.

De plannen zijn mooi, maar het is maar zeer de vraag of het zonnepark ooit werkelijkheid zal worden. De laatste bemande maanlanding vond plaats in 1972. Plannen voor een permanent bemande post op de maan zijn door de Amerikaanse regering voorlopig in de ijskast gezet. Onder de noemer ‘Shimuzu’s dream’ ontwierpen zij eerder al een space hotel, een plan voor meren en kanalen in de woestijn en een drijvende botanische stad. Daar is tot op heden nog niets van verwezenlijkt.

Bron: Shimuzu, Inhabitat
Foto: Shimuzu

Lees ook:
Ramp Japan kan leiden tot ander energiebeleid
Japanners gaan efficiënte(re) windtoren bouwen
Japan gaat nieuwe gebouwen voorzien van zonnepanelen

Voor meer duurzaam nieuws ga naar www.clubvan30.nl