Japanse ramp lijkt steeds meer op Tsjernobyl

5527810041 A3B71E6A7A Z
Foto: Midorisyu, Flickr

De New York Times meldt dat uit een van de reactoren van de Fukushima kerncentrale grote hoeveelheden radioactief materiaal ontsnappen. Nu er radioactief materiaal in de lucht terecht komt, begint de Fukushima ramp steeds meer op Tsjernobyl te lijken. De Japanse regering spreekt van een “zeer hoog risico” op verdere radioactieve besmetting.

De New York Times spreekt van het “ernstigste nucleaire incident sinds Tsjernobyl”. Lees het hele artikel in de NY Times

Update
Nu.nl meldt dat de ramp stijgt in de nucleaire rampenschaal. De ramp staat nu op niveau 6, het een na hoogste niveau. Alleen Tsjernobyl kreeg niveau 7. “Het incident heeft een compleet andere dimensie gekregen vergeleken met maandag”, zei Lacoste, directeur van de Franse toezichthouder voor veiligheid van kernenergie.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, noemt de situatie in Japan een “apocalyps”. Voor het Europese standpunt over kernenergie zullen de gebeurtenissen ook vergaande gevolgen hebben: “Na wat er gebeurd is, kan het niet meer ‘business as usual’ zijn.”

UPDATE: Duitsland sluit voorlopig kerncentrales
Duitsland sluit voorlopig alle zeven kerncentrales die voor 1980 in gebruik zijn genomen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel dinsdag bekendgemaakt.

De Franse ambassade meldt dat de radioactieve wolk Tokio in 10 uur kan bereiken. MSN meldt dat mensen Tokyo ontvluchten en massaal aan het hamsteren slaan

Wat is een Meltdown?
Door het gebrek aan stroom komt er geen nieuw water in de reactoren. Als het water op is, raakt de kern van de reactor oververhit wat kan zorgen voor de meltdown. Dat betekent dat de beschermende kap ronde de kern beschadigd is.
De oorzaak is deze keer een totaal andere dan in Tjernobyl: daar kwam de oververhitting omdat de centrale op hol sloeg. In Japan is de centrale uit.
Als er een meltdown plaatsvindt, ontsnappen er veel radioactieve stoffen, die dan in een soort veiligheidsruimte terechtkomen. Normaal gesproken kan er daardoor geen grote ramp plaatsvinden voor de volksgezondheid. Men betwijfelt echter of het ‘containment building’ de nog oplopende druk aankan. Mogelijk zouden de muren het onder de druk gaan begeven.
Bron: Welingelichte Kringen

Voorspellen van ‘bevingenstormen’
Brandpunt rapporteerde gisteren hoe wetenschappers de ‘bevingenstorm’ in Japan al voorspelden met behulp van speciale software. Wat Japan nu overkomt, zal onvermijdelijk ook andere steden treffen, zoals Istanbul en San Francisco. Allebei steden gelegen op een plek waar breuklijnen het land verlaten en doorlopen in zee. Beide metropolen dreigen het slachtoffer te worden van een aardbeving die een serie van aardbevingen inluidt, of juist eindigt.
Via: Sibelle65

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Lees ook

Over de schrijver

1 reactie op “Japanse ramp lijkt steeds meer op Tsjernobyl”

  1. Ik vind het wat ver gaan om een ramp die in ernst inderdaad de meeste voorgaande rampen met kernreactoren overstijgt, dan ook maar meteen "steeds meer op Tsjernobyl gelijkend" te noemen. Dat is zoiets zeggen als "de oorlog in Congo leek steeds meer op WO2" vanwege het aantal slachtoffers.

    De enige manier waarop de twee meer op elkaar gaan lijken dan op de meeste andere rampen met reactoren is als er in Japan een volledige meltdown van één van de kernen plaatsvindt (het woord "volledig" is niet overbodig, anders hebben de VS er ook een paar meegemaakt). En dan nog is er een groot verschil tussen de explosies en grafietbrand van de kern in Tsjernobyl, die sterk radioactief materiaal in een groot gebied verspreidde en de situatie in Fukushima.

    Maar goed, neemt niet weg dat de situatie afschuwelijk is en dat dit het laatste is wat je de Japanners ter plaatse toewenst, na de verschrikking van de aardbeving en tsunami die ze hebben moeten verwerken. Laten we ook niet vergeten dat er langs de kust van Japan 100,000-en mensen op de één of andere manier getroffen zijn door die natuurramp – wie ik het niet kwalijk zou nemen als ze de discussie over kernreactoren van ondergeschikt belang vinden…

Reacties zijn uitgeschakeld.