Jasper ontwerpt en bouwt zijn eigen ecohuis

Een absurd behaaglijk ecohuis dat energie oplevert: alsof je stevig ingestopt onder een donzen deken ligt en tegelijk vrij kunt bewegen. Zo’n huis zat al 3 jaar in het hoofd van Jasper Jobse. Volgend jaar gaat hij het bouwen in de nieuwe ecowijk de Kiem in Arnhem.
Voor de ecowijk worden minimaal 50 energieneutrale woningen ontwikkeld door duurzame bouwteams; klein, groot, vrijstaand, of in een rij. Ook Jasper Jobse en zijn vrouw Janneke willen hier hun woning bouwen: het Rode Trap Huis.

Plek met uitzicht en stilte

Steeds meer mensen dromen van een huis dat helemaal voldoet aan hun wensen. Een huis naar eigen ontwerp op een mooie plek in Nederland. Ook Jasper en Janneke dromen hiervan maar nadat ze naar een aantal kavels hadden gekeken was de conclusie: ze waren schreeuwend duur of er was iets anders mee. Jobse: “We willen in Arnhem wonen op fietsafstand van het centrum en met uitzicht. Dan betaal je al snel de hoofdprijs. En toen kwam er ineens een project voorbij in Arnhem-Zuid, een ecowijk met uitzicht en stilte.”
Na een informatieavond besloten ze er direct voor te gaan. Datzelfde weekend maakten ze het gevraagde plan voor het Rode Trap Huis, ze werkten er een nacht voor door. Hoe zit het qua energie in elkaar, wat is er biobased, hoe past het in het landschap? Janneke las er 50+ pagina’s relevante gemeente-informatie voor door en maakte zich het ambtelijk jargon eigen.

Het Rode Trap Huis
Jasper En Janneke Met Hun Dochter Bij De Maquette Van Het Rode Trap Huis.

Met kaarsen het huis verwarmen

Opgeleid als werktuigbouwkundig ingenieur zijn de bouwkundige principes eenvoudig, meent Jasper. Als je goed wil isoleren heb je 30-40 cm dikke muren nodig. Dat heeft hij gecombineerd met het principe dat een bolvorm het meest isolerend is en nauwelijks warmte verliest. Daarom is het ontwerp enigszins rond van vorm. “Als je in iedere kamer 2 kaarsen aansteekt, moet het warm worden.”
Daarbij wordt het huis zo gebouwd dat de voorzijde veel zon vangt. De grote ramen warmen de woning op, zodat er nauwelijks gebruik hoeft te worden gemaakt van de stadsverwarming. Verder is de gehele schil van de woning geïsoleerd met cellulose bestaande uit vermalen gerecyclede kranten die met zout onbrandbaar zijn gemaakt.

Doorvoel wat je wilt en wees open

Als je je eigen woondroom wilt realiseren, doorvoel dan heel goed wat je wilt en wees er open over. Er blijven vanzelf een paar uitgangspunten over, is Jobse’s advies. “Bij ons zijn dat ecologisch, vrijstaand, uitzicht en stilte. Wij hadden nooit verwacht dat we dat allemaal zouden vinden in deze nieuwbouwwijk in Arnhem-Zuid.”
Het is nu wachten op het besluit van de gemeente Arnhem of de wijk gebouwd wordt, zo ja, dan kunnen Jasper en Janneke in 2018 aan de slag met hun gedroomde ecohuis.
Bron: De Kiem / Saskia de Jong

Over de schrijver