Zo maak je heel eenvoudig je eigen deodorant

Gemiddeld gooien we in Nederland per jaar 487 kilo afval weg. Per persoon. Dat is 1.3 kilo per dag. Per persoon. En die kilo’s bestaan -in mijn huishouden althans- vooral uit plastic. Sinds ik een maand plasticloos heb geleefd, koop ik zo plasticvrij mogelijk. Zo ben ik bijvoorbeeld overgestapt op een ouderwets stuk zeep. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Zo blijkt het tamelijk makkelijk te zijn om zelf deodorant te maken. En daarmee sla je twee vliegen in één klap: minder afval én 100% natuurlijke ingrediënten. Aan de slag dus.

Wat heb je nodig?

  • 4 eetlepels maïzena (of arrowroot)
  • 4 eetlepels baking soda
  • 6 eetlepels kokosolie (koudgeperst, ongeraffineerd, extra virgine of rauw)
  • Natuurlijke essentiële oliën naar keuze
  • En natuurlijk een glazen potje om het geheel in te bewaren

Ja, zo eenvoudig is het dus. Geen ingewikkelde ingrediënten waar je het internet voor moet afspeuren of naar de speciaalzaak in de hoofdstad moet. Gewoon simpele huis-tuin- en keukenspullen. Het is dan ook geen wonder dat zelf deo maken in de Zero Waste community een makkelijke eerste drempel is.

Hoe maakt je het?

Meng de maïzena en baking soda met elkaar in een kom. Verwarm de kokosolie iets als deze heel hard is (bijvoorbeeld op de verwarming of au bain-marie) en voeg dan de kokosolie toe en roer dit tot een glad geheel. Voeg dan je favoriete essentiële olie toe voor de geur. Bij zelfgemaakte deodorant wordt vaak gebruik gemaakt van tea tree olie, lavendel, roosmarijn, tijm of sandalwood. Het is maar net wat je aanspreekt of wat je in huis hebt. Stop het goedje in een glazen potje en zet dit voor een paar uur in de koelkast.

Hoe gebruik je het?

We zijn natuurlijk het gemak van de rollers uit de winkel gewend, maar deze deodorant kan je gewoon als een crème onder je oksels smeren. In de zomer kan kokosolie vloeibaar worden, dus bewaar het op een koele plek. En let wel op of je niet toevallig gevoelig bent voor baking soda. Baking soda heeft een ontzurende en ontgeurende werking, maar sommige mensen krijgen er uitslag van of een geïrriteerde huid. Dat wil je natuurlijk niet.

Een alternatief

Als je minder of geen baking soda wil gebruiken, kan je dit vervangen door een mix van sheabutter en bijenwas (niet vegan dus). Dat is wel iets moeilijker te vinden dan het bovengenoemde recept, maar als je het internet afspeurt kom je een heel eind. Hier vind je het volledige recept voor deze variant zonder baking soda.

Ingrediënten DIY deodorant

Kokosolie heeft een schimmel- en bacteriedodende werking en is goed voor de PH-waarde van je huid. Shea butter is goed voor de hydratatie van de huid en helpt bij de genezing van wondjes en irritaties. Zelfs als je wel tegen baking soda kan, kan je natuurlijk alsnog wat shea butter aan je deodorant toevoegen voor de hydratatie. Verminder dan wel je hoeveelheid kokosolie (je kan bijvoorbeeld denken aan ¼ maïzena, ¼ baking soda, ¼ kokosolie, ¼ sheabutter & essentiële oliën). Je kan ook arrowroot gebruiken in plaats van maïzena trouwens: dat heeft dezelfde vochtopnemende werking, maar is iets zachter voor de huid.

Over de schrijver

5 gedachten over “Zo maak je heel eenvoudig je eigen deodorant”

  1. Goede actie. Ik heb echter het advies hier over citroen als deodorant. En het werkt! En is supersimpel. Ik snijd een citroen doormidden, knijp er een beetje in zodat er wat sap vrijkomt, en dep het onder mijn oksels. Ik transpireer niet zoveel bij normale beweging, dat helpt ook.

  2. het werkt zeer goed, nadeel is echter dat door het vet van de kokosolie de kleding ook snel vies wordt en er bijna niet uit te wassen is!

  3. Je kunt ook gewoon alleen wat etherische olie gebruiken als deo. Nog minder verpakkingsafval.
    Want ja, je moet nu én kokosolie, én baking soda én maizena kopen. Dat zit toch ook in een verpakking?

  4. Ik vind het nogal heilig overkomen: plasticloos.
    Hoe eet deze persoon dat zijn voorverpakte vlees? Of beter nog …zijn voorverpakte vegaburgers? Want vlees is natuurlijk uit den boze in een ecowereld. En terecht! ALLES ZIT IN PLASTIC VERPAKT!
    ik koop alles bij Ekoplaza maar ook daar is bijna alles in plastic verpakt.
    En ik wil heus wel anders hoor. 15 jaar geleden verkocht AH zijn vegaprodukten nog los. Kreeg je mee op een papieren schaaltje, in een papieren zakje.
    Waarom kan dit nu niet meer?
    Ook houdbare spullen zijn verpakt in dik plastic met karton (doe het zelf zaak) ivm scannen en diefstal. Dit wordt echt nooit meer teruggedraaid.

Reacties zijn gesloten.