Na de feestdagen staat ons een ‘treurige’ maand te wachten. Januari schijnt met zijn ‘blue monday‘ ( op 20 januari dit jaar) de meest depressieve maand van het jaar te zijn. De feestdagen liggen achter ons, de vakanties te ver voor ons en de goede voornemens beginnen langzaam af te brokkelen. Een steuntje in de rug is geen overbodige luxe! Daarom een anti-verspillingstips waar je gewoon vrolijk van wordt én het is enorm gezond. We gaan namelijk onze eigen gemberplant kweken.
Gember hergroeien
Het klinkt wellicht wat apart om in Nederland gember te laten herplanten, maar het is relatief eenvoudig. Koop een goed stuk gember met ‘uitlopers’. In de supermarkt kun je nog wel eens gember vinden die niet geschikt zijn om te laten hergroeien, daarom raad ik aan om eventjes naar de toko te gaan.
Van uitloper naar plant
Uitlopers op de gemberwortel zijn kleine bultjes op stronk die iets witter zijn dan de korst van de gemberwortel. Hier komt uiteindelijk de plant uit. Poot ongeveer 3 à 5 cm wortel (met minstens één uitloper) in een pot met compost. Houd de compost vochtig door circa om de 3 dagen een beetje (1/4 kopje) water te geven. Het is wel aan te raden om de plant binnen te houden, vanwege de vorst ‘s nachts.
Na circa 4 weken komt het eerste sprietje boven de compost en na 2 maanden heb je zomaar een plant van 1.5 meter hoog. Zolang de plant mooi donkergroen blijft, groeit de wortel aan. Na een half jaar bleek mijn gemberwortel circa 4 cm gegroeid te zijn. Kortom, 100% winst!
Gemberthee
Gember wordt geprezen door zijn medicinale werking. Het helpt tegen onwijs veel dingen zoals:
- de spijsvertering
- een natuurlijke pijnstiller
- gember helpt zuiverend
- maagzuur
Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn gember plant te oogsten en de wortel te gebruiken als basis voor gemberthee. Dit is heel eenvoudig. Je doet namelijk de gemberwortel zonder schil en schenkt hier heet water overheen. Na 2 minuten is de smaak van de gember in het water getrokken. De wortel is bruikbaar voor 3 koppen thee, daarna is de smaak zo goed als weg. En ben je niet dol op thee, maar wel op bier? Dan kun je ook zelf gemberbier maken!
Succes met planten!
Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.
[adrotate banner=”34″]
4 gedachten over “Anti-verspillingstip: gember laten hergroeien”
Bedankt voor de tip. Ik heb net een stuk gember met uitlopers en ik vroeg me af of je er wat mee kon doen. Ja dus!
Miss een domme vraag maar: De in de compost gestopte gember groeit. Hoe oogst je dan de nieuw aangemaakte wortel, waaruit de mooie plant komt? Graaf je wat in de compost en snij je er een stuk van af? Groet
Gember vindt het prima als je schijfjes van hem afsnijd, hij groeit dan gewoon weer door.
ik gebruik het ook al jaren voor vanalles en als ik de afzuigkap schoon heb gemaakt wrijf ik hem in met zonnebloemolie en hij ismakelijk schoon te houden voor weken
Reacties zijn gesloten.