Je groene dak als energieleverancier

Dat je met of beter gezegd op je plat dak allerlei verantwoorde zaken kunt doen, dat wisten we al: moestuin, koude-warmte regelaar, bijenredder dat soort zaken. Wageningen Universiteit heeft daar iets nieuws aan toegevoegd: je groene plat dak als groene energieleverancier.
Het idee is supereenvoudig: bij het proces van fotosynthese – als planten zonlicht omzetten in energie om te groeien- produceren planten organisch materiaal dat ze niet gebruiken. Via de wortels komt dat in de aarde terecht waar bacteriën het afbreken. Tijdens proces komt er energie vrij. Zonde natuurlijk om dat zomaar ongebruikt weg te laten vloeien. Niet waar? Daarom hebben onderzoekers van Wageningen Universiteit een apparaatje ontwikkeld dat die energie omzet in elektriciteit.
Op dit moment kan je met Plant-Microbial Fuel Cell, zoals het apparaatje heet, je mobieltje opladen. Mooi natuutlijk maar daar gaan we de wereld niet mee redden. In de toekomst, zo is de bedoeling, moet het 3,2 Watt per m2 opwekken. Dan heb je genoeg aan een plat dak van 100 m2 om een gezin van energie te voorzien. Helemaal interessant wordt het als de methode over een aantal jaar op nog grotere schaal toegepast kan worden in onder meer rijstvelden. Da’s pas echt groot en groen.

Ontwikkelaar van deze techniek, Marjolein Helder, heeft niet alleen naar de technische aspecten van het apparaatje gekeken, ze heeft ook gekeken hoe de techniek in de omgeving past. En dat kan wonderwel: het vervuilt de horizon niet zoals windmolens en zonnepanelen doen, het grijpt niet in in de natuur zoals dammen die nodig zijn voor waterkrachtcentrales en het gebruikt geen landbouwgrond of –produkten zoals dat geldt voor biobrandstoffen.
Lees ook:
6 manieren om iedereen in 2050 te voeden
Lekker fluffen die dak-/binnen-/buitentuin
 
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver

1 reactie op “Je groene dak als energieleverancier”

Reacties zijn uitgeschakeld.