Je huis koelen? Op deze 5 manieren doe je dit duurzaam

Met de stijgende temperaturen overal ter wereld is je huis koelen in de warmere maanden cruciaal. Het begint tegenwoordig vaak al in de vroege lente dat je maatregelen moet treffen om je huis af te koelen. Het is hierbij net zo belangrijk om dit op een duurzame manier te doen, wil je ervoor zorgen dat het niet nog heter wordt op aarde.

Er zijn verschillende duurzame methoden die je kunt toepassen waarmee je de warmte en het zonlicht tegen kunt houden én waarmee je bijdraagt aan een schoner milieu. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een zonnescherm doek op maat en van het gebruik van veel planten en groen. In dit artikel lees je meer over je huis koelen op een duurzame manier.

1. Je huis koelen: maak gebruik van natuurlijke ventilatie

Een van de meest eenvoudige en goedkope manieren om je huis koel te houden, is door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en door te weten wanneer je dat moet doen. Natuurlijke ventilatie creëer je door ramen en deuren strategisch tegenover elkaar open te zetten. Op die manier zorg je voor een kruisventilatie wat het meest optimale effect heeft.

Het is goed om te weten dat je dit op de juiste momenten moet doen. Het meeste effect haal je wanneer je dit vroeg in de ochtend of juist laat in de avond doet. Op die momenten zijn de dagen vaak het koelst en kun je nieuwe, frisse lucht binnen laten. Laat het flink doorwaaien (als dat kan), zodat de lucht binnen goed ververst wordt. Dat is ook nog eens beter voor je gezondheid!

2. Investeer in een kwalitatief zonneschermdoek

Een andere duurzame manier om de sterke stralen van de zon tegen te houden, is door te investeren in een goed zonneschermdoek. Dit soort zonwering is ervoor bedoeld om direct zonlicht te blokkeren. Dat scheelt al aanzienlijk op de temperatuur binnen wanneer je op deze manier voor schaduw zorgt. Er zijn verschillende soorten zonwering te koop, waarbij er voor iedere soort woning wel iets te vinden is.

Een zonweringdoek is ideaal om zelf te monteren wanneer het bestaande doek van je zonnescherm versleten is. Heb je nog geen basissysteem laten installeren, dan moet dat eerst gebeuren. Daarnaast zijn luifels of jaloezieen een goed idee om de warmte van de zon te blokkeren. Ook andere zonneschermen zoals screens en rolluiken zijn een goede investering om zo je huis frisser te houden.

3. Woning isoleren om warmte tegen te gaan

Wat je natuurlijk sowieso moet weten, is dat een goed geïsoleerd huis minder warmte doorlaat dan een woning die dat niet is. Logisch, want zo’n extra laagje zorgt er niet alleen voor dat de warmte binnen blijft in de winter, maar ook dat de warmte in de zomer buiten blijft. Vandaag de dag zijn er verschillende manieren om je huis op een duurzame manier te laten isoleren.

Zo zijn er bijvoorbeeld diverse duurzame materialen die als isolatie kunnen worden gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat schapenwol en hennep steeds vaker worden gebruikt als isolatiemateriaal? Schenk ook aandacht aan duurzame bouwmaterialen en kies bijvoorbeeld voor gerecyclede materialen of materialen met een lage impact op het milieu. Je huis koelen is zo gemakkelijker bij bij hoge temperaturen.

4. Strategisch gebruik van planten en ander groen

Een zonneschermdoek en het laten isoleren van je huis is al een goede basis, maar wat je ook moet weten, is dat het gebruik van planten en ander groen ook kan helpen bij het koelen van je woning. Planten hebben namelijk niet alleen een esthetische waarde; ze reguleren ook de binnentemperatuur van het huis. Varens, klimplanten en aloë vera zorgen bijvoorbeeld voor een hogere luchtvochtigheid, wat helpt bij het koelen van de lucht.

Ook buitenplanten kunnen een verkoelend effect hebben. Bomen en andere grote planten zorgen bijvoorbeeld voor natuurlijke schaduw, waardoor de omgeving sowieso al koeler is. Direct zonlicht wordt zo op een goede manier geblokkeerd. Daarbij zorgt groen, wanneer je het veel toepast, sowieso voor het verlagen van de omgevingstemperatuur.

5. Groene gevels en daktuinen voor natuurlijke ventilatie

Er wordt namelijk niet voor niets steeds vaker geïnvesteerd in groene gevels en groene daken. Wanneer je over een plat dak beschikt, is het bijvoorbeeld een echte aanrader om daar een groen dak van te maken. Dergelijke groene oppervlakken verminderen de opname van warmte van je huis omdat ze isolatie bieden en de directe blootstelling aan zonlicht verminderen.

Deze vorm van natuurlijke isolatie draagt bij aan een koeler binnenklimaat. Het temperatuurverschil in vergelijking met een gewoon dak is aanzienlijk in een warme periode. Een groen dak, bedekt met diverse vegetatie, is zo 20 tot 40 graden koeler dan een conventioneel dak. Dat is naast de bovenstaande maatregelen, zoals een zonneschermdoek en natuurlijke isolatie, een fijne investering.

Over de schrijver