Je huis verbeteren met de energiebespaarlening

Zonnepanelen kun je financieren met de energiebespaarlening. Foto: wikimedia commons
Zonnepanelen. Foto: wikimedia commons
(Gesponsorde partnerblog). Steeds meer mensen zien de voordelen in van energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van de woning. Dat de eenmalige investering zichzelf uiteindelijk terugverdient hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen, maar toch kan niet iedereen het vereiste bedrag makkelijk ophoesten.

Als steun voor mensen met een bescheiden budget heeft de overheid allerlei financiële regelingen bedacht. Eén daarvan is de energiebespaarlening. We beperken ons hier tot de hoofdlijnen.

Voor- en nadelen van de energiebespaarlening

De energiebespaarlening wordt bekostigd door het Nationaal Energiebespaarfonds, maar is bureaucratisch bezien een product van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je een bedrag lenen tot maximaal 25.000 euro.

Dat geld krijg je niet contant in handen. Om zeker te zijn dat je het geld besteedt aan energiebesparende maatregelen, stopt het SVn het geld in een speciaal potje. Dit heet een bouwkrediet. Vervolgens stuur je alle facturen van de aannemer of installateur naar het SVn. Na de nodige controles vergoedt die uiteindelijk de kosten uit dat potje.

Dit is meteen het belangrijkste nadeel van de energiebespaarlening: hij is nogal omslachtig. Gelukkig heeft de regeling ook een belangrijk voordeel: je betaalt een relatief lage rente. Houd wel in de gaten dat je ook nog 2% afsluitkosten betaalt. Bij een looptijd van 5 jaar moet je daarom in gedachten nog bijna een half procent (2%/5 = 0,4%) bij de rente optellen.

De energiebespaarlening is een annuïteitenlening. Dit betekent dat je een vast bedrag per maand afbetaalt. Je weet dus precies wat de maandlasten zijn, en ook wanneer je klaar zult zijn met afbetalen. Als je het handig uitkient, kun je deze maandlasten financieren uit je besparing op de energienota.

Alternatieven voor de energiebespaarlening

Interbank. Je betaalt dan geen 2% afsluitkosten, je kunt eventueel meer lenen dan 25.000 euro, en je kunt het geld helemaal naar eigen inzicht besteden.

Je kunt bijvoorbeeld de energiebesparende maatregelen combineren met andere werkzaamheden, die in aanmerking komen voor weer andere regelingen van de overheid. Zo geldt het verlaagde btw-tarief voor onderhoud en renovatie, 6% in plaats van 21%, nog tot eind 2014. (Oorspronkelijk zou deze regeling eindigen op 1 maart 2014.)