Je huis verwarmen met een pelletkachel: is dat duurzaam?

Met een pelletkachel kun je je hele huis verwarmen zonder gas te gebruiken. Maar is het wel duurzaam om houtkorrels te verbranden? We zochten het voor je uit. 

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn kleine samengeperste houtkorrels. Ze worden gemaakt uit restafval, zoals snoeihout of zaagsel. Een houtzagerij verwerkt bijvoorbeeld ontschorste naaldbomen tot planken en balken. Bij het zagen komt zaagsel vrij. Als dat zaagsel wordt opgezogen en gedroogd, kan het vervolgens geperst worden tot houtpellets. Bruine houtpellets zijn dan het resultaat.

Hoe werkt een pelletkachel?

De houtpellets kun je verbranden in een pelletkachel. Bovenin de pelletkachel zit een reservoir. Daar stop je de houtpellets in. Vanuit het reservoir gaan ze naar het branderbakje. In de verbrander zorgt een elektronische ontsteking ervoor dat de pellets ontbranden. Een ventilator zorgt voor verse lucht, de afvoer naar buiten en de toevoer van warme lucht in de ruimte. De kachel heeft een gesloten systeem, waardoor er geen roet en as in de kamer komt en er blijft bijna geen as over.

Pelletkachel als sfeerverwarming of hoofdverwarming

Je kunt een pelletkachel gebruiken om een kamer te verwarmen, of je hele huis. Als je een pelletkachel wilt voor de sfeer, dan is het een duurzamer alternatief voor een open haard of houtkachel. Open haarden en houtkachels geven veel fijnstof af. Een pelletkachel zorgt voor minder luchtvervuiling.
Je kunt de pelletkachel ook gebruiken om je hele huis mee te verwarmen. Je kunt dan kiezen voor een buizensysteem, die warme lucht in de kamers blazen, of je sluit de pelletkachel aan op radiatoren of vloerverwarming. De kachel verwarmt het water niet.

Is een pelletkachel duurzaam?

De vraag of een pelletkachel duurzaam is, is moeilijk te beantwoorden. De meningen over het verbranden van hout zijn verdeeld. Sommige experts vinden van wel, anderen van niet en de mensen die er tussenin zitten, geven aan dat het soort pellets en de omstandigheden van belang zijn.
Fijnstof
Als je de kachel elke dag gebruikt, dan stoot je meer fijnstof uit dan als je verwarmt op gas of stroom. Vooral als het windstil of mistig weer is. Buiten de bebouwde kom is dat niet zo’n probleem, maar als je dicht op je buren woont, kan het overlast veroorzaken.
Duurzaam beheerde bossen
Pellets van zaagselafval van hout uit verantwoord beheerde bossen, is redelijk duurzaam. In een verantwoord beheer bos wordt net zo veel gekapt, als dat er aangroeit. Dat klinkt mooier dan het is, want het is heel moeilijk om te controleren. Daarnaast loop je met dit soort productiebossen de kans dat de biodiversiteit er onder leidt.
Er komt CO2 bij vrij
Voorstanders zeggen dat de CO2 die vrijkomt bij het verbranden van hout, wordt geneutraliseerd door de ‘nieuwe’ bomen in het bos. Het duurt alleen wel 10 jaar voordat een boom groot genoeg is om genoeg CO2 op te nemen. Daarnaast is er niet voldoende verantwoord hout beschikbaar.

De kosten voor een pelletkachel

De aanschaf van een kachel is een behoorlijke investering. Een kachel om een kamer mee te verwarmen kost 2.000 euro en voor de aanleg van een rookkanaal ben je ongeveer hetzelfde bedrag kwijt (bron Milieu centraal). Voor een kachel om je hele huis mee te verwarmen betaal je 3.000 euro en voor het rookkanaal, het buffervat en de installatie ook 3.000 euro kwijt. Je kunt wel subsidie aanvragen op beide varianten.
Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag of een pelletkachel duurzaam is. Wat vind jij?

Photo by Kinga Longa

Over de schrijver

14 gedachten over “Je huis verwarmen met een pelletkachel: is dat duurzaam?”

  1. Houtpalletkachels duurzaam?
    Onzin, bomen kappen, hout drogen, verschepen, verbranden. tel maar op en je bent zeer vervuilend en milieu onvriendelijke bezig

  2. Met zoveel mitsen en maren, zou je het niet in je hoofd moeten halen om het woord duurzaam te gebruiken.
    Kijk maar eens op YouTube hoe die dingen gemaakt worden. “Fabricage woodpellets België” daar zie je Nederlandse en Belgische bomen in de shredder gaan.

  3. Ik kan uit ervaring vertellen dat kachels óók buiten de bebouwde kom veel overlast kunnen geven. Het gaat zo om honderden keren meer fijnstof dan een cv-ketel uitstoot, wat niet alleen zorgt voor plaatselijke overlast maar ook een significante bijdrage levert aan de fijnstofdeken die over Nederland ligt. Daar komt de uitstoot van giffen en kankerverwekkende stoffen zoals koolstofmono-oxide, dioxines en PAKs nog bovenop. En daarnaast is de CO2-uitstoot over de hele keten vaak ook nog eens groter dan die van een cv-ketel, zie de reacties van Zwerius, Charlotte en Hanna.
    Oftewel: nee. Niet duurzaam. Neem een warmtepomp als je iets voor het klimaat wilt doen.

  4. Wat Zwerius zegt!
    Ik heb een tijdje geleden een artikel gelezen dat pellets voor een groot deel niet van snoeiafval gemaakt worden, maar van extra gekapte bomen, om maar aan de vraag te voldoen. Niet cool 🙁 Verder stoot houtverbranding ook gewoon CO2 uit, en het is van de gekke dat we bossen kappen (ook als ze speciaal worden onderhouden voor pellets) ipv extra aanplanten. Grote, oude bomen kunnen namelijk veel meer CO2 vasthouden dan kleine, jonge boompjes. Dat je af en toe eens een keer wat snoeiafval in de vuurkorf stopt voor een gezellig avondje kampvuur in de achtertuin, sure, dat is gewoon gezellig en leuk, maar houtverbranding om je huis warm te stoken is achterhaald en niet duurzaam.

    1. jouw snoeiafval geeft veel meer fijnstof op een avond dan ik met mijn pelletkachel in een jaar . Ik heb altijd hout moeten stoken ( geen keus ), sinds dit jaar een pelletkachel. wauw, zelfs mijn gezondheid is vooruit gegaan. als je het niet weet , houd gewoon je mond. geite wolle sokke rocker. O ja, stookkosten voor een jaar, €400,00 . Ga toch lekker aan de warmtepomp joh.

  5. Laten we even het misverstand uit de wereld ruimen dat houtpellets gemaakt worden uit houtafval. Zo is het ooit wel begonnen. Maar met de momenteel verbruikte hoeveelheden kan dat al lang niet meer. Er worden gewoon bossen voor platgezaagd, fijngemalen en tot pellets geperst. Als je weet waar je moet zoeken, is dat zelfs op google maps zichtbaar (Canada). Weliswaar wordt dat dan misschien wel weer aangeplant en ja, daarbij wordt in de komende 30 jaar de uitgestoten CO2 wel weer opgenomen, maar zoveel tijd hebben we niet meer. De CO2 concentratie moet sneller omlaag. Het is dus absoluut geen oplossing. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de fijnstof en NOx-uitstoot.

    1. Men zal nooit een eerlijk antwoord krijgen op de vraag wat de kosten/ baten zijn van het fenomeen biomassa.
      Het draait allemaal op kunstmatig tot stand gekomen subsidiegelden. Indien men inziet hoeveel arbeidsloon, arbeids-uren, machinekosten, brandstof en transportkosten er om de hoek komen kijken dan komt ieder weldenkend mens al snel tot de conclusie dat er bij deze handelswijze bakken vol met geld bij moeten om deze groene energie ‘stroom’ draaiende te houden en aan de onverzadigbare vraag te kunnen blijven voldoen. Hoewel hout, net als olie en gas, hernieuwbare brandstoffen zijn ben ik ervan overtuigd dat de hout oogst de nieuwe herplant overstijgt. Ondanks dat de instanties het volk proberen te sussen met de mededelingen dat er voldoende aangeplant wordt. Dit zie ik gelet op mijn professie in de praktijk nergens terug.
      1: planmatig werk vanuit kantoor om te bepalen welke kavels er geoogst en uitgedund moeten worden
      2: het blessen (markeren) op locatie van te te vellen bomen
      3: het aanbesteden van het werk aan de aannemer(s)
      4: het controleren op locatie van de gebleste bomen, kavels en singels
      5: het transport van het werkmaterieel vanuit de aannemer naar het werkterrein
      6: het lossen van de harvesters en forwarders (hout uitrijcombinatie) op locatie
      7: het vellen en oogsten van het gemarkeerde hout
      8: het verzamelen en uitrijden van het geoogste hout en transporteren naar een voor de hout transporteur te bereiken plek
      9: het opladen van de enormestapels gesorteerd en gepositioneerd hout door een transporteur
      10: het transport vanuit de bossen naar de uiteindelijke afnemer en houtverwerker
      11: het verzamelen van al het kroonmateriaal en takafval door een forwarder
      12: het uitrijden van het takafval naar een voor de enorme versnipperaar (chipper) en snippertransporteur te bereiken
      plaats
      13: het versnipperen van het takafval
      14: het verzamelen en laden van de houtchips
      15: het transporteren vanuit het bos naar de houtverwerker…….
      Ik bedoel maar, moet je eens kijken wat er een brandstof en energie aan te pas komt om aan biomassa te komen. Wat mij als boomverzorger enorm stoort is de misleidende uitleg vanuit de ‘natuur instanties’ ten overstaan van de gewone man door net te doen alsof het om noodzakelijk en duurzaam onderhoud gaat en daarbij volledig worden gesteund door de politiek. Het gaat voornamelijk om grof cashen ten koste van het steeds schaarser wordende groen en daarmee de belevingswaarde van de buitenmensen; dié mensen, die de daadwerkelijke waarde van het groen op de juiste manier weten in te schatten.

    2. Zou de mogelijkheid bestaan dat de het Co2 gehalte stijgt(if so) omdat er al jaren massaal overal in de wereld bomen gekapt worden??
      En dat men daar gewoon met verder gaat?
      Immers, bomen en planten maken van Co2 O2, zuurstof dus voor mens en dier.
      Dus, minder Co2, betekent automatisch minder zuurstof, we kunnen dus langzaam de moord stikken…….
      In het Westland wordt in de kassenbouw Co2 toegevoegd omdat dan de gewassen beter groeien.
      In de huidige tijd waarin de leugen regeert is alles mogelijk…………

Reacties zijn gesloten.