Waarom je je kleren niet zo vaak hoeft te wassen

Ik had ooit een vriendje, die vond dat hij zijn spijkerbroeken niet hoefde te wassen. Spijkerbroeken, zo stelde hij, maken zichzelf schoon door te slijten. Een merkwaardige theorie vond ik toen, die in zijn geval eerder voortkwam uit gemakzucht dan uit enige overweging voor het milieu. Toch zette het me aan het denken, want wassen maakt je kleding er over het algemeen niet mooier op. Daarom gooi ik dan ook nooit iets achteloos in de wasmachine nadat ik het één keer gedragen heb. En daarin sta ik niet alleen, zo blijkt.

Stella McCartney

Niemand minder dan mode ontwerper Stella McCartney stelde  in een interview met The Guardian dat het wassen van kleren overgewaardeerd wordt. “Eigenlijk is de vuistregel in het leven: als je iets niet absoluut hoeft schoon te maken, doe het dan niet. Ik draag niet elke dag een nieuwe bh en ik gooi ook niet alles in de wasmachine, simpelweg omdat ik het een keer gedragen heb. Ik ben zelf ongelooflijk hygiënisch, maar ik ben geen fan van de stomerij of de wasmachine.” Kijk, een vrouw naar mijn hart.

Watergebruik

Minder wassen is beter voor het milieu. Een gemiddelde wasbeurt verbruikt zo’n 40 tot 50 liter water. Dat is veel, maar het is nog altijd minder dan de 65 liter schoon drinkwater, die we met een dagelijkse douchebeurt van 9 minuten door het riool spoelen. Maar goed, daar hebben we het al een keer uitgebreid over gehad (de nieuwste trend is namelijk om níet te douchen).

Naast het waterverbruik is er het energieverbruik van een wasmachine en die wordt voor 80 tot 90% bepaald door de temperatuur waarop je wast. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer stroom je verbruikt. En een hoog stroomverbruik is -zoals we weten- niet alleen slecht voor moeder aarde, maar ook voor je portemonnee.

Sirine Kh Yxgh5Pgkkls Unsplash

Temperatuur

Nou wassen de meesten van ons de lakens al lang niet meer op de 90 graden, die vroeger nog wel eens werd geadviseerd, maar toch: 40 of 60 graden scheelt toch ook al gauw een derde aan energieverbruik. En als je de temperatuur laat zakken naar 30 graden scheelt dat nog eens een keer 40%, zo is te lezen in een uitgebreid artikel in De Correspondent. Ter vergelijking: een was op 90 graden kost 40 cent, terwijl een was van 30 graden 8 cent per keer kost. Dat scheelt toch behoorlijk, ook al zijn deze prijzen sterk afhankelijk van wat de energiemarkt doet, bottomline is: het scheelt heel veel geld.

Dat je kleren bij 30 graden (of kouder) helemaal niet schoon worden, geldt trouwens al lang niet meer als argument. De wasmachines en wasmiddelen van tegenwoordig krijgen je kleding echt wel schoon. Dus tenzij je met je mooie pak enthousiast door de modder hebt gerold, net een marathon hebt gerend in je favoriete sportkleding of een kussensloop vol hoofdluis hebt, is het gewoon niet nodig om op (hoge temperaturen) te wassen. Punt.

Wassen op ecostand

Laatst had ik een heel gesprek over het al dan niet wassen van kleding. Een vriendin was er vast van overtuigd, dat de ecostand op de wasmachine lang niet altijd beter is voor het milieu dan een kort wasprogramma van -pak ‘m beet- een kwartier. Toch is dat over het algemeen wel zo (er is een kleine maar, waar ik straks op terug kom). Dat heeft te maken met het feit dat de machine het water bij normale wasjes continu verwarmt, terwijl het daar bij de ecostand op een gegeven moment mee ophoudt. Om dat te compenseren (en de boel toch schoon te krijgen) draait de was langer. Omdat de grootste impact van wassen in het opwarmen zit (en dus niet in de lengte van de was of het waterverbruik) is de ecostand dus toch beter.

Slijtage kleding

Goed, dan even terugkomend op mijn eerdere opmerking, dat kleding er over het algemeen niet mooier op wordt als je het (vaak) wast. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat (vaak) wassen de levensduur van je kleding verkort. Dat heeft alles te maken met zeep, warmte, het rondslingeren in de trommel en het contact met andere kleding. Stoffen worden dunner en gaan pillen, kleuren vervagen en kleren verliezen hun vorm (welk wasmiddel je ook kiest). De CEO van Levi’s legt dan ook uit, dat jeans eigenlijk nooit gewassen moeten worden, omdat het slecht is voor de stof en voor de pasvorm. Had dat vriendje van mij destijds dus blijkbaar toch een punt.

Jason Briscoe Eu4 4E8 Lte Unsplash

Fijne was

Nou hoor ik je denken: ik doe mijn was op lage temperaturen en gebruik het wasprogramma voor de fijne was, zodat mijn kleding langer mooi blijft. Maar: recent onderzoek van Newcastle University wijst uit dat juist deze wasprogramma’s 800.000 meer plastic microvezels loslaten dan een reguliere was (bij kunststof kleding). Dat heeft, volgens de onderzoekers, te maken met de grote hoeveelheid water die bij de fijne was gebruikt wordt. En hoe meer water een wasbeurt gebruikt, hoe meer plastic microvezels door de afvoer het riool in gejaagd worden. En omdat 63 procent van alle kleding synthetisch materiaal bevat (zoals nylon, acryl of polyester) kunnen er per wasbeurt zo’n 700.000 microplastics vrijkomen. Onze oceanen zitten er inmiddels vol mee en 35% daarvan is afkomstig van het wassen van textiel.

Daar moest ik zelf even van bijkomen, moet ik eerlijk bekennen. Want betekent dit dat een ecowasje, waarbij je dus minder energie verbruikt maar meer water, ook meer microvezels het milieu in pompt? Als dat zo is, ben ik helemaal niet zo ecovriendelijk bezig als ik dacht. Maar dan kom ik toch weer terug bij het begin: was zo min mogelijk. En: koop geen kunststof kleren waar plastic microvezels in zitten (ook niet als die gemaakt zijn van gerecycled plastic uit de oceaan of gerecycled PET). Niet alleen laten die plastic microvezels los, maar ze hebben ook de neiging om geurtjes (zoals zweet) sneller eb langer vast te houden (waardoor je ze meer moet wassen). Natuurlijke stoffen als biokatoen en linnen hoef je daarom minder vaak te wassen en wol is zelfs zelfreinigend en hoef je helemaal niet te wassen.

Er zijn overigens ook speciale waszakken te krijgen die ervoor zorgen dat de microvezels niet in het milieu terecht komen (guppyfriend). Mijn enige vraag daarbij is: als de microvezels -onzichtbaar voor het oog- inderdaad in die waszak achterblijven, wat doe je daar dan mee? Die zak kan je dan niet uitwassen of uitkloppen.

Azijn als wasverzachter

Dan is er nog één ding waar ik het graag over wil hebben: wasverzachter. Kort gezegd: het is slecht voor het milieu, je kleding en je gezondheid. Wasverzachters laten vaak een dun laagje achter op de stof waardoor deze zachter aanvoelt, maar dit kan ook huidirritatie veroorzaken. Bovendien bouwen die laagjes na elke wasbeurt op, waardoor de vochtabsorptie van de stof na verloop van tijd minder wordt. Dat is vooral bij sportkleding niet heel praktisch.

Daarbij komt, dat het vaak ook een dun laagje in je wasmachine achterlaat. Hierdoor gaat die eerder stuk of is de machine zelf gewoon niet meer zo schoon als je zou denken en willen. Zelf gebruik ik sinds een tijdje een heel klein beetje azijn als wasverzachter. Maar het werkt als een tierelier: het spoelt de zeepresten uit de machine en je kleding, helpt bij het verwijderen van vlekken en werkt als wasverzachter. En nee, je was gaat er niet zurig van ruiken, mocht je dat denken (als je tenminste niet te veel gebruikt). Zelfs mijn moeder is om en wil niet anders meer.

Hoe vaak en hoe doe jij de was? Laat het ons weten door hieronder een reactie en je tips achter te laten.

Over de schrijver

48 gedachten over “Waarom je je kleren niet zo vaak hoeft te wassen”

 1. Tja en toch was ik een keer in de 6 weken ongeveer mijn handdoeken op 90graden op advies van de monteur. Voor behoud van de machine. Maar verder was ik zo min mogelijk. En alleen als ik het ruik, of dat er vlekken op zitten. Plus voor mij alleen heb ik gezocht naar de kleinste trommel inhoud wasmachine. Dan is ie iig vol als ik was.

 2. schoonmaakazijn schijnt niet goed te zijn voor je wasmachine, te agressief, voor de rubbers. ik kreeg er ook vlekken van in mijn donkere handdoeken, het reageerde samen met gel en haarwax resten uit de badkamer, die in de handdoek zaten. nu ik met natuurazijn spoel geen vlekken meer.

  1. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken. De azijn haalt de kalk uit het water en dat zorgt voor zachtere kleding. Als je er teveel bij doet, gaat je kleding wat zurig ruiken (en dat wil je niet), dus probeer qua hoeveelheid even wat goed werkt (afhankelijk van grote of kleine was), dus begin voorzichtig.

 3. Ik heb een allergie voor huisstofmijt dus beddengoed en handdoeken was ik op 60 anders gaan die er niet uit. De rest van de tips zijn voor mij een openbaring zoals van de spijkerbroek! Hier ga ik in de toekomst op letten.

 4. bovenkledij binnenstebuiten dagje in de wind laten wapperen.
  bij ongewenste geur vooraf wat natriumbicarbonaat (baking soda) op binnenkant kledij strooien.

 5. Ik doe de meeste wasjes met de wolwas, dan blijft het mooier , het is kort en met een lagere temperatuur. Ik gebruik maar een beetje vloeibaar wasmiddel. Ik was draai eens in de zoveel tijd een 90 graden was met soda om de leidingen schoon te houden. Als iets niet ruikt en schoon is, gaat het niet in de was. Dat van de azijn zal ik gaan toevoegen. Wasverzachter stinkt me veel te veel, dus dat gebruikte ik al nooit. Lakens gaan niet op wolwas, dan zijn ze wel erg nat.

 6. Ik was alles koud!!! En droog het eerst buiten in de wind en indien nodig binnen nog even! Strijken is dan niet nodig. Op de camping gingen die koude wasjes zo goed dat ik het thuis nu al twee jaar zo doe!

 7. Volgens een wasmachinespecialist moet je voor het behoud van je machine, minstens 1x per maand een was doen van 90 graden en is het beter om met waspoeder te wassen en niet met vloeibare wasmiddelen. Wasverzachter al helemaal niet.
  Hij legde uit dat de leidingen in de machine er namelijk van verstoppen en het voorkomt vetluis. 1 eetlepel waspoeder is voldoende.

  Vetluis ontstaat als je voortdurend op lage temperaturen wast. Alle kleding en de machine gaan ernaar stinken.
  Als dat eenmaal gebeurt is dan helpt een flinke scheut azijn. Ook goed tegen die hardnekkige zweetlucht. Natuurazijn of schoonmaakazijn is om het even. Als kleding erg vies ruikt doe ik het bij de waspoeder en ook om het na te spoelen. Azijn fixeert verder ook de kleuren van je was, dus het gaat vervalen tegen.

  Zo min mogelijk wassen is inderdaad een heel goed idee. Wol hersteld zichzelf en ik zal die jeans ook met rust laten. Spullen buiten hangen, of een nacht in de vriezer zodat bacteriën het loodje leggen en je kleding gaat langer mee en je machine ook. Dat laatste is ook erg duurzaam.

Reacties zijn gesloten.