De vele gezondheidsvoordelen van resistant starch

Bron: Jo Hennessey
Bron: Jo Hennessey, Flickr

In Nederland is het nog niet zo bekend, maar Amerikanen zijn er inmiddels vol van: resistant starch. Dat is zetmeel die amper verteert in je darmen. Het zit in o.a. afgekoelde gekookte aardappelen en in onrijpe bananen. Veel mensen hebben darmklachten en dat komt vaak door een verstoorde darmflora. Resistant starch geeft ‘goede’ darmflora de kans te groeien.

De effecten zijn indrukwekkend. Bewijs is er inmiddels dat het je lichaam helpt zich te verdedigen tegen dikkedarmkanker. Een van de beste bronnen, onrijpe (groene) bananen, maken sinds jaar en dag deel uit van het dagelijks menu in Afrikaanse landen als Oeganda en Nigeria. Volgens huisarts Daphne Miller is dat een van de redenen waarom in deze landen ook weinig darmkanker voorkomt. Miller schreef een veelgeprezen boek over gezonde voedingspatronen wereldwijd: The Jungle Effect.

Smullende bacteriën

Hoe werkt resistant starch? Ons lichaam neemt zelf geen resistant starch op, maar onze (goede) darmbacteriën smullen ervan. En als die beter te eten hebben, is dit geweldig voor je afweer tegen o.a infecties en kankers. Want het menselijk afweersysteem, zo wordt steeds duidelijker, is grotendeels opgetrokken uit je darmbacteriën. Wij hebben vele malen meer darmbacteriën dan lichaamscellen. Darmbacteriën elimineren giffen, maken vitamines en andere goede stoffen aan. Zorg dus goed voor je ‘beestjes,’ het grootste deel van je eten is voor hen.

Maar overdrijf het niet: je darmen moeten wel wennen. Als je ze ineens te veel te doen geeft, word je winderig en kun je buikpijn krijgen en zelfs diarree. Begin bijvoorbeeld met je groene banaan vermalen met sinaasappelsap, dan is het lekkerder, of maak zo ’n heerlijke Keniaanse stoofschotel met groene banaan. Of maak aardappel klaar op zijn IJslands. (De IJslanders zijn volgens Daphne Millers The Jungle Effect de minst depressieve Scandinaviërs,  dankzij de vele omega-3 in hun uitstekende dieet). Kook krieltjes in de schil tot ze gaar zijn, laat ze dan afkoelen. Giet af, na een uurtje nieuw water erbij, en opkoken met een scheutje azijn en zeezout. Heerlijk!  Heb je geen zin in ingewikkelde recepten, koop dan ongemodificeerd (onverhit) biologisch aardappelzetmeel en gebruik dat door je eten.

Inuline

Resistant starch heb je in vier soorten: de eerste vind je in granen, zaden, noten en peulvruchten, de tweede in rauwe zetmeelgroenten als aardappels en bananen, de derde in diezelfde nadat ze zijn gekookt en afgekoeld, de vierde wordt op chemische wijze verkregen en kun je aantreffen in ‘voeding uit een pakje’. De tweede soort wordt ook wel inuline genoemd, en blijkt te werken als uitstekende probiotica. Je vindt het ook in gerst, artisjokken en in paardebloem- en andijviewortel.

We gaven hierboven het IJslandse gerecht omdat resistant starch pas ontstaat als je gekookte aardappels afkoelt. Het ontstaat ook als pasta koud wordt, of rijst. Een koude pastasalade is dus ook een prima bron, net als afgekoelde (zilvervlies)rijst waar je later een lekker toetje van maakt.

Resistant starch geeft langer een vol gevoel en kan leiden tot een gezondere darmflora. Die is bovendien effectiever in het verbranden van vetten. Een goede darmflora doet je lichaam floreren, omdat je via je maag mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen in je lijf komen.

Bronnen: Science Daily, slism.com

Lees ook

Waarom gefermenteerd eten zo goed voor je is

Zo krijge je zelf een gezonde darmflora

Daphne Miller over gezond eten

Over de schrijver

4 reacties op “De vele gezondheidsvoordelen van resistant starch”

 1. Pingback: Waarom is een pastasalade gezond? - Balans door Voeding - Voedingscoach

  1. Mijne Heren,

   Dank u voor deze uitstekende “resistant starch “artikel. Mijn vraag is alleen,
   nadat de pasta, rijst of aardappels na het koken in de koelkast zijn afgekoeld
   moet je ze dan ook (ijs) koud eten ?
   Als je het weer opwarmt c.q warm stoomt verdwijnt dan de resistant starch ?

Reacties zijn uitgeschakeld.