Vakantie 2.0: Met deze tipi is kamperen altijd feest

Bron: Tjeerd Derkink, Done
Bron: Tjeerd Derkink, Done

De ASN Bank organiseert jaarlijks de ASN Bank Wereldprijs om projecten te steunen voor een duurzame wereld. Dertien november is de finale van editie 2014. Van de zestien projecten die na alle ronden over zijn, kiest de jury er acht voor de finale op dertien november. Vijf november aanstaande worden die genomineerden bekend gemaakt via de website van Voor de Wereld van Morgen. Hier zal ook de definitieve uitslag te vinden zijn. De winnaars ontvangen 10.000 euro aan prijzengeld en bovendien veel publiciteit voor hun project. Wij interviewden een van de finalisten, Festipi.

Festipi

Festipi is een tipi in een nieuw jasje voor muziekfestivalgangers. De traditionele tipi is nogal groot en moeilijk opzetbaar. De Festipi is echter compact en staat in drie minuten, doordat haringen, grondzeil, binnentent en buitentent aan elkaar vastzitten. Hij is gemaakt van hoogwaardige materialen, daardoor zul je hem niet zomaar achterlaten. Dat achterlaten is een groot probleem op festivals: één op de vijf bezoekers laat zijn veelal goedkope nylon tentje na afloop achter op het festivalterrein, wat een enorme afvalberg veroorzaakt. Een ander duurzaam element zijn de zonnecellen. Via de zonnecellen op de tent kun je in je Festipi zelf je smartphone opladen. De lange rijen voor de energievretende oplaadpunten op festivals kunnen dus met deze tent verleden tijd worden. Door de vorm van de tipi bezit deze van nature luchtcirculatie die ’s nachts langs de randen van de tent voor een koele luchtstroom zorgt. Hiermee kun je zonder energiegebruik drankjes koelen.

Een interview met Serge de Vries van Festipi:

Wat wil je met Festipi?
Serge de Vries: “Festipi wil dat festivalgangers alle spullen die ze nodig hebben ook weer mee terug kunnen nemen en minder fossiele energie verbruiken zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van comfort. In een Festipi doe je aan ‘glamping’, glamorous camping. Het is meer dan een tent. Hij maakt deel uit van een nieuwe tijd en een nieuwe sociale beweging waarin mensen anders leven, anders doen en belangeloos meewerken aan projecten. Het zijn dezelfde mensen die op festivals dingen geregeld willen krijgen. Er komt een generatie mensen aan die anders denkt. Misschien komen we eindelijk weer in een soort revolutie die lijkt op die van de bloemenkinderen uit de jaren zestig.”

Waarom een tipi?
‘Festipi is een vorm van glamorous camping (glamping). Kampeercomfort dus, in eerste instantie op festivals. Festivalgangers verstaan nog vaak onder kampeercomfort dat ze voor een prikkie een tentje kopen dat staat in een wip. Maar het kampeert juist onprettig; die dingen ademen niet en ze waaien bij het minste of geringste stuk. Na afloop verandert een festivalterrein door al dat afgedankte nylon in een vuilnisbelt. Nou, de Festipi laten liggen laat je wel uit je hoofd. Zo’n tent wil je vaker gebruiken.”

Waarom zou iemand in een Festipi willen zitten?
“Het uiterlijk verleent de tent een aura, je leeft dan als de oude Plains-indianen, maar in verbeterde vorm. Ze staan in een mum van tijd en ze hebben een heerlijk koele luchtcirculatie. Het kampeert goed met je zelf opgeladen smartphone en je koude biertjes bij de hand. De materialen zijn allemaal duurzaam en recyclebaar. Die wegwerptentjes zijn gemaakt van zulke troep dat je ze eigenlijk niet eens weg kunt gooien. De Festipi belast de omgeving niet, onder andere vanwege de zonnecellen. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Die dingen vreten energie, de batterij is heel snel leeg. Op festivals stond ik bij die oplaadpunten vaak lange tijd in de rij. Maar aan die zonnecellen is opladen zo gepiept”.

Hoe kwam je op het idee voor deze tipi’s?
“Ik werkte in de financieel-economische dienstverlening. Jarenlang draaide ik 12 tot 16 uur per dag. Het keerpunt kwam toen ik in een week twee keer op de snelweg in slaap viel. Kort daarop was er een moment dat ik fysiek gewoon niet meer verder kon. Tussen twee afspraken in was het ineens klaar. Ik zette de auto aan de kant en belde mijn baas met de mededeling: ‘Ik stop ermee, nu direct’. Daarna zat ik eerst maandenlang thuis op de bank voor me uit te staren. Maar op een zeker moment begon ik weer te bewegen en mensen op te zoeken. Mijn zwager is gek van tipi’s en vertelde er van alles over. Ineens legde ik een link met festivalterreinen. Het idee was geboren. De zonnecellen zijn weer een ander verhaal. Op een festival zag ik iemand met een enorm zonnepaneel, vervolgens sprak ik een ander die bezig is met scouting en zonnecellen. Zo kwam ik op het idee van een tent met zonnecellen.”

Ga je als dit een succes wordt, weer 16 uur per dag draaien?
“Zestien uren vind ik geen punt, af en toe kan dat best. Maar dan moet ik wel enthousiast zijn. Dat is het verschil met vroeger: ik weet nu dat ik niet kan werken alleen om geld. Als ik in mijn vorige werk mezelf vroeg: waarom doe ik dit eigenlijk? Dan kon ik geen motivatie formuleren, anders dan dat ik mijn hypotheek moet betalen. Dat is waarom ik stopte. In een boek van de Amerikaan Sinic las ik: ‘alles begint met de waarom vraag.’ Ik heb ontdekt dat dit voor mij ook zo werkt. Om aan de gang te blijven, heb ik een hoger doel nodig heb dan productie alleen. Heb ik dat doel, dan werk ik vol overgave en met veel plezier.”

Wat is je grootste hobbel bij het bereiken van je ideaal?
“Hobbels zie ik niet, want het gaat gewoon lukken. Waar ik maar kijk, zie ik behulpzame en aardige mensen die ons verder helpen. Ik sta ervan te kijken wat voor expertise er uit je netwerk kan komen als je ergens enthousiast over bent. Dan blijkt je netwerk vele malen groter dan je dacht, met vele overeenkomsten in visie en presentatie. Praktische uitdagingen zijn er natuurlijk te over. Onze prototipi’s zijn voor 95% af en getest op festivals als Lowlands en Pinkpop. Inmiddels zoeken we een geestverwante financier die de productie van de Festipi op zich neemt. We willen nauwer samenwerken met festivalorganisatoren, met op de tent bijvoorbeeld een print met het festivallogo. Zo lang we dergelijke samenwerkingsverbanden nog niet hebben, denken we na over andere opties, zoals kleinschalige productie via crowdfunding. We onderzoeken momenteel in hoeverre dat haalbaar is.”

Waar wil je over vijf jaar zijn?
“Dan hoop ik de grens over te zijn, en de festivalwereld te veroveren, ook in Amerika. Dat heeft een grote markt met mooie festivals. Verder wil ik door een grootschalige aanpak een eind maken aan de versnippering bij boekingen van festivals, zoals je die ziet in het woud van aanbiedingen op Internet. Ik wil dat mensen gewoon weten, Bij Festipi moet je zijn voor alles wat met festivals te maken heeft, daar word je goed, betrouwbaar geholpen. Dat scheelt veel energie, want je hoeft dan niet meer zo te zoeken.”

Meer weten over dit project? Kijk dan hier

Over de schrijver

1 gedachte over “Vakantie 2.0: Met deze tipi is kamperen altijd feest”

Reacties zijn gesloten.