BankjesCollectief: je stoep is een ontmoetingsplek

BankjesCollectief tovert de stoep om tot een gezellige ontmoetingsplek. In de zomermaanden nodigen ze iedereen uit om hun bankje voor de deur te zetten en mee te doen. Eerdere edities vonden al plaats op de mooiste locaties door heel Europa: van het Vondelpark in Amsterdam tot de bergen in Andalusië. Elk bankje heeft een eigen thema. Zo zijn er bijvoorbeeld deelbankjes, breibankjes en zelfs bierbankjes. We spraken mede-initiatiefnemer Cathelijn de Reede over dit gezellige initiatief.

BankjesCollectief: een terugblik

“BankjesCollectief bestaat sinds het voorjaar van 2014. Jesse Jorg en ik merkten toen dat je heel gemakkelijk mensen uit de buurt ontmoet en spreekt wanneer je op een bankje zit. We leerden ineens veel meer mensen kennen! Dat wilden we graag groter maken om ervoor te zorgen dat meer mensen elkaar zouden ontmoeten. We wonen namelijk vrij gemixt; alle achtergronden, culturen en sociale huur en koop door elkaar.”
“Ondertussen groeit BankjesCollectief steeds verder en zijn er al meer dan 700 bankjes geopend. Het is mooi om te merken dat mensen contact houden en er nieuwe ideeën ontstaan voor de buurt. We kijken vol enthousiasme terug en vooral vooruit!”

De Grote BankjesDag

“Op 18 september is de Grote BankjesDag waarbij we iedereen aanmoedigen zelf een bankje te openen en de buren uit te nodigen. Je kunt natuurlijk ook via de online kaart kijken waar je zelf langs kunt gaan. Verder worden er in Amsterdam, Utrecht en Oostende ook lokale BankjesDagen georganiseerd. Iedereen kan BankjesAmbassadeur worden en een BankjesDag in zijn of haar buurt organiseren of de grote BankjesDag promoten.”

Over de schrijver