Je tank volgooien met 50 liter wind

Foto: Römer / Enertrag

In het centrum van Berlijn kun je eind dit jaar je auto volgooien met 50 liter wind. Nou ja, met windgas. Het Duitse bedrijf Enertrag opent namelijk een waterstoftankstation, het eerste CO2-vrije tankstation. De waterstof is afkomstig van een hybride krachtcentrale in Prenzlau in Noord-Oost Duitsland. Windmolens produceren daar elektriciteit die vervolgens wordt omgezet in waterstof.

Er is één groot nadeel: je auto moet wel op waterstof lopen. En de kans is klein dat dit het geval is. De Duitse bond voor automobilisten ADAC is daarom ook sceptisch over waterstof: tot nu toe zijn auto’s die hierop rijden vooral concepten gebleven, wie gaat het dan gebruiken?

Toch lost waterstof uit de hybride krachtcentrale een belangrijk probleem van windenergie op. Wind is veranderlijk en de stroom van windmolens dus ook. Soms levert een windmolen teveel, soms te weinig elektriciteit. Het huidige energienetwerk kan deze variaties nog niet goed aan. Waterstof kan functioneren als batterij, als een energiebron die op elk moment gebruikt kan worden. Door er met een auto op te rijden, of op een andere manier.

Bron: Enertrag, Deutschland today

Lees ook

Duurzaam ondernemen, dat levert op

Geld verdienen met wind

Zo krijg je zonnepanelen op je eigen dak

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020