Merel Rumping wil dat iedereen die een been mist eenvoudig toegang heeft tot goede en betaalbare protheses. Dat is nu helaas niet het geval.
In Colombia bijvoorbeeld, het land met wereldwijd de meeste landmijnslachtoffers, wonen geamputeerde mensen in rurale gebieden waar geen prothesezorg beschikbaar is. Ze moeten daarom ver en vaak reizen naar prothesecentra in steden. In die tijd kunnen ze niet voor hun gezin zorgen of werken. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en hun medische proces kan dit 4 maanden tot 2 jaar duren en sommigen krijgen zelfs nooit een prothese. Ook op veel andere plaatsen in de wereld speelt dit probleem volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).
Merel Rumping maakt zich daarom sterk voor de LegBank, het resultaat van de samenwerking tussen de ProPortion Foundation (initiatiefnemer en bedenker van het business model rondom LegBank) en twee organisaties die het product ontwikkelen: Strathclyde University (Glasgow, UK) en ontwerpbureau Reggs.
LegBank is een oplossing voor protheses die bestaat uit een product, de Majicast, en een opschaalbare dienst. Met behulp van de Majicast kan iemand met een middelbare schoolopleiding eenvoudig zelf met gips een prothesekoker maken.
De opschaalbare dienst zorgt dat bestaande prothesemakers met de MajiCast leren werken. Bovendien verstrekt het een lening aan jonge, afgestudeerde prothesemakers zodat zij de Majicast kunnen afbetalen en hun eigen praktijk in ruraal gebied kunnen opzetten.
Wat is het unieke aan jullie idee?
Het unieke is dat we een product ontwikkeld hebben met mogelijk wereldwijde maatschappelijke impact dat heel goed bij mensen in ontwikkelingslanden te krijgen is. Ons apparaat maakt prothesekokers in 75% minder tijd en kosten. En je hebt maar een paar weken training nodig om met het product te kunnen werken.
Dat is bijzonder, want er is in de wereld een tekort van 180.000 prothesemakers. Het product is een soort van gesloten watertank en werkt –eenvoudig uitgelegd- als volgt; de prothesemaker doet gips om de stomp van de patiënt. Hieromheen gaat een siliconen-sok. De patiënt gaat met zijn volle gewicht in deze gesloten watertank staan. Door de waterdruk ontstaat binnen enkele minuten de perfecte pasvorm.
Daarnaast hebben we ook nagedacht over hoe we het product bij de mensen krijgen. Door ons onderzoek in Colombia beschikken wij over een netwerk van prothesemakers aan wie we ons product kunnen verkopen. Daarnaast willen we net geslaagde studenten prothesiologie helpen om hun eigen kliniek op te zetten in ruraal Colombia.
Hoe maakt het de wereld mooier?
Er zijn in de wereld 30 miljoen mensen in ontwikkelingslanden die een amputatie hebben ondergaan en slechte toegang hebben tot prothese-voorzieningen. Neem Jon Jairo, een Colombiaanse jongen die zijn onderbeen verloor doordat hij op een landmijn ging staan. Ik ontmoette hem in Colombia op 14 uur reizen van een stad. Voor al deze mensen, maar ook voor diabetes-patiënten, of mensen die hun been verloren door een motorongeval, is er straks een product waardoor zij heel goed passende prothesekokers krijgen. Dit is essentieel om zonder pijn te kunnen lopen, waardoor hun kwaliteit van leven toeneemt.
Wat heeft de deelname aan de Wereldprijs jullie geleerd? Welke opmerkelijke of grappige gebeurtenissen tijdens het traject herinner je je?
Ik had een hele fijne coach gedurende het traject. Een advocaat met een chique naam en humor. Een grappige gebeurtenis die ik me herinner is dat hij me op een gegeven moment vroeg wat mijn rol in het geheel precies was. Ik typte snel zonder na te denken dat ik bedenker/initiatiefnemer was, en de touwtrekker van het project. Waarop hij reageerde; “Als je straks mailt, leg dan ook even uit wat een touwtrekker precies doet, behalve aan een touw trekken. Een voortrekkersrol ken ik. En wat touwtrekken is, weet ik ook. Maar de combinatie is nieuw.” Ik heb hier om zitten schateren.
Wat gaan jullie met het geld van de Wereldprijs doen?
In april dit jaar gaan we naar Colombia om het product te demonstreren aan prothesemakers. Zowel in Bogotá, de hoofdstad, als een klein dorp in de ‘middle of nowhere’.
Welke reacties kregen jullie n.a.v. de winst van de ASN Bank Wereldprijs? Ook interesse van mensen die jullie idee verder kunnen helpen?
Wij ontvingen heel veel positieve reacties, veel felicitaties, veel hartelijkheid! Tot nu toe hebben wij nog geen concrete aanbod gekregen van mensen die ons verder kunnen helpen.
Als we jullie volgend jaar weer spreken, wat hebben jullie dan bereikt?
Dan hebben in elk geval de eerste twee prototypes klaar en getest in Colombia met een groep prothesemakers in verschillende steden. We beogen ook om tegen die tijd de allerlaatste aanpassingen verwerkt te hebben in het product en het dan het naar Colombia te hebben verscheept.
In 2017 willen wij daar starten met een eerste pilot met prothesemakers om vervolgens het product te verkopen.