Je wint de Wereldprijs en dan ..? Deel III: Spireaux

Foto: Tim van Koolwijk, LinkedIn
Foto: Tim van Koolwijk, LinkedIn
De afgelopen maanden streden 240 initiatiefnemers voor een betere wereld om de ASN Bank Wereldprijs. Uiteindelijk gingen zes met de prijs naar huis. Wat betekent het winnen van de Wereldprijs voor de initiatiefnemers? En hoe gaat het nu verder met hun project? hetkanWel interviewt de winnaars. In deel III: Spireaux. We spraken met oprichter Tim van Koolwijk.

Spireaux kweekt verse Spirulina in innovatieve photo-bioreactoren. Spirulina is een supergezonde en duurzame voedingsbron. Het zit vol eiwitten, omega vetzuren, vitamines, mineralen en phycocyanin. Het versterkt onder andere het immuunsysteem en bevordert de ontwikkeling van de hersenen.

Wat is het unieke aan jullie idee?
Dankzij de hoge efficiëntie nemen onze reactoren weinig ruimte in beslag waardoor ze dicht bij de afnemer kunnen worden geplaatst. Verder bieden onze compacte, gesloten systemen het voordeel dat potentiële besmettingen van ongewenste micro-organismen relatief gemakkelijk te voorkomen is.

Hoe maakt jullie idee de wereld mooier?
De huidige voedingsmiddelenindustrie wordt gekenmerkt door lange waardeketens waardoor de natuur veel te verduren krijgt. Oerwouden worden gekapt om aan de groeiende vraag naar proteïne te kunnen voldoen en deze plantaardige proteïne worden vervolgens gebruikt om jarenlang dieren aan de andere kant van de wereld vet te mesten. De Spirulina in onze reactoren zet licht, CO2 en stikstof direct om in grote hoeveelheden voedingsstoffen. Het eten van onze verse Spirulina is daarmee niet alleen gezonder voor de mens maar ook voor de aarde.

Wat heeft de deelname aan de Wereldprijs jullie geleerd? Welke opmerkelijke of grappige gebeurtenissen tijdens het traject herinner je je?

Foto: De jury van de ASN Bank Wereldprijs test Spirulina - foto: Asceline Groot
De jury test Spirulina – foto: Asceline Groot
De belangrijkste leerervaring lag voor mij in de voorbereiding op de verschillende onderdelen. Door met een pitch van 2 minuten de jury te moeten overtuigen word je gedwongen om je dromen concreter te maken. Ik heb tijdens het laatste jurygesprek een potje verse Spirulina uit één van mijn reactoren meegenomen zodat de jury het kon proeven. Een belangrijke eigenschap van verse Spirulina in tegenstelling tot de gedroogde variant, is namelijk dat het een neutrale geur en smaak heeft. Het was erg leuk om te zien hoe enthousiast de jury hierop reageerden met een aantal leuke foto’s op twitter als gevolg.

Wat gaan jullie met het geld van de Wereldprijs doen?

Met het geld bouwen we een nieuw type reactor. Deze zal goed schaalbaar zijn en daarmee als een pilot fungeren om het grootschalige productieproces te optimaliseren. Hiermee verwachten we nieuwe investeerders aan te trekken.

Welke reacties kregen jullie n.a.v. de winst van de ASN Bank Wereldprijs? Ook interesse van mensen die jullie idee verder kunnen helpen?

Naast een hoop felicitaties heb ik ook een aantal berichten gekregen van mensen die per direct onze verse Spirulina in hun dieet willen gaan verwerken. Super leuk natuurlijk, al kunnen we daar nu helaas nog niet direct aan voldoen. Hopelijk komt daar de komende maanden verandering in.

Als we jullie volgend jaar weer spreken, wat hebben jullie dan bereikt?

Tegen die tijd hopen we onze productie flink te hebben opgeschaald en aan een aantal vaste afnemers te kunnen leveren. De aankomende maanden gaan wij verhuizen naar het nieuwe Bluecity010 centrum in het oude Tropicana gebouw in Rotterdam. Hier zal de volgende fase van optimalisatie plaats gaan vinden. Ik ben daarom momenteel nog op zoek naar ?stagiaires/afstudeerders die het leuk vinden om hier aan bij te dragen.

Over de schrijver