Je wint de Wereldprijs en dan ..? Deel IV: Tra-Digitale Hybride

Nadia Remmerswaal In Een Sloppenwijk
Nadia Remmerswaal In Een Sloppenwijk
De afgelopen maanden streden 240 initiatiefnemers om de ASN Bank Wereldprijs. Uiteindelijk werden zes projecten voor een betere wereld onderscheiden. Wat betekent deze overwinning voor de initiatiefnemers? En hoe gaat het nu verder met hun project? hetkanWel interviewt de winnaars. In deel IV: Tra-Digitale Hybride. We spraken met oprichter Nadia Remmerswaal.

In veel mega-steden, overal ter wereld, bouwen inwoners hun woningen zelf. Meestal beschikken zij echter over weinig bouwkennis waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Veel zelfbouw-wijken zijn bijvoorbeeld niet bestand tegen aardbevingen en overstromingen.
Het nieuwe bouwsysteem Tra-Digitale Hybride (TDH) zorgt voor een oplossing: het maakt veilige woningbouw op deze plekken wel mogelijk.

Wat is het unieke aan jullie idee?
Nadia Remmerswaal: De Tra-Digitale Hybride (TDH) – er wordt aan de naam gewerkt – wordt gebruikt om een stevige betonconstructie op elke mogelijke locatie te plaatsen. In een makkelijk opzetbare mal, ook wel bekistingssysteem genoemd, worden betonnen kolommen en liggers gestort. Die vormen het veilige skelet van een huis.

Normale bekistingssystemen zijn complexer, duurder, en moeilijker in gebruik. Je kunt ze bovendien slechts voor de bouw van één type huis gebruiken. Maar in sloppenwijken is geen enkel huis gelijk, wat de standaard bekistingssystemen ongeschikt maakt. Het TDH-systeem kun je daarom aanpassen aan elke mogelijke situatie.

Een huis dat is gemaakt met het TDH-systeem is door zijn stevige skelet bestand tegen aardbevingen en overstromingen. Je kunt daarnaast veilig meerdere verdiepingen bouwen, wat de zelf-bouwers door gebrekkige bouwkennis nu niet kunnen in sloppenwijken. Je kunt met het systeem op incrementele wijze een woning verhogen. Dit is nodig, omdat mensen in deze informele wijken vaak geen geld hebben om een huis van vier verdiepingen in één keer te bouwen. Met de incrementele bouwmethode kunnen ze de investeringen spreiden over meerdere jaren.

Hoe maakt jullie idee de wereld mooier?
Nadia Remmerswaal: Voor 2050 is geschat dat drie van de zeven miljard stedelijke inwoners in zelfbouw wijken woont, vaak ook sloppenwijken genoemd. Dit gigantische aantal vraagt om slimme oplossingen die veilige woningbouw mogelijk maken.

Eerst gaan we het systeem toepassen in de kampung van Indonesië. Kampung betekent zelfbouw wijk. Indonesië is, met 80% informele wijken in steden, een uitermate geschikte afzetmarkt. We hebben de stad Bandung gekozen als eerste locatie. Wanneer het project succesvol is, willen we op lange termijn sterk opschalen. Het project heeft de potentie om impact te hebben op wereldniveau. Sloppenwijken in gebieden met het risico op aardbevingen en overstromingen komen voor over de hele wereld.

Wat heeft de deelname aan de Wereldprijs jullie geleerd? Welke opmerkelijke of grappige gebeurtenissen tijdens het traject herinner je je?

Nadia Remmerswaal
Nadia Remmerswaal
Nadia Remmerswaal: Ik heb geleerd dat pitchen voor een groot publiek iets heel anders is dan pitchen voor een jury. Tijdens de twee minuten pitch voor de jury raakte ik de draad kwijt. Gelukkig had ik een spiekbriefje, maar ik had niet verwacht dat de zenuwen zo zouden toeslaan, als je persoonlijk zo dicht bij de jury komt.

Nog een andere mooie ervaring: voor de publieksprijs heb ik natuurlijk zoveel mogelijk mensen gevraagd om te stemmen op mijn project. Nu heb ik jarenlang bij de Triodos bank gewerkt en een collega van mij die op de ICT-afdeling werkte, riep voor mij al zijn collega’s op om te stemmen. Hij stuurde daarvoor een mail aan het hele bedrijf. Hoewel er wel een paar wenkbrauwen omhoog gingen, – Huh? De ASN bank steunen? – hebben veel mensen gestemd. Ik heb ervaren dat er veel wereldverbeteraars bij de Triodos bank werkten en het was mooi dat dit weer werd bevestigd.

Wat gaan jullie met het geld van de Wereldprijs doen?
Nadia Remmerswaal: Het geld van de ASN bank besteden we aan de ontwikkeling van een prototype.Het prototype is essentieel in de verdere ontwikkeling van het project. Daarom hebben we dit bedrag gevraagd aan de ASN bank. Het prototype wordt ontwikkeld in Nederland en eind volgend jaar in Bandung getest.

Welke reacties kregen jullie na de winst van de ASN Bank Wereldprijs? Ook interesse van mensen die jullie idee verder kunnen helpen?
Nadia Remmerswaal: Ik ontving veel reacties op mijn oproep om mee te denken over een nieuwe naam. Ook zijn er een aantal mensen die me verder hebben geholpen met contacten voor bijvoorbeeld een werkplaats in Rotterdam. Ook nam een bekistingexpert uit Nederland contact op om te vragen of zij wellicht kunnen bijdragen in het ontwikkelen en doorrekenen van het systeem.

Als we jullie volgend jaar weer spreken, wat hebben jullie dan bereikt?
Nadia Remmerswaal: Het systeem is getest aan de hand van een prototype in Nederland en wordt klaargemaakt om getest te worden in Indonesië. Ook hebben we dan een bedrijfsplan opgesteld en een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.

Over de schrijver