Je wint de Wereldprijs en dan ..? Deel V: In the Loop

Mensen spelen In the Loop
Mensen spelen In the Loop
De afgelopen maanden streden 240 initiatiefnemers om de ASN Bank Wereldprijs. Uiteindelijk werden zes projecten voor een betere wereld onderscheiden. Wat betekent deze overwinning voor de initiatiefnemers? En hoe gaat het nu verder met hun project? hetkanWel interviewt de winnaars. In deel V: In the Loop. We spraken met oprichter Katie Whalen.

Dagelijks maken we gebruik van producten die gemaakt zijn van materialen waarover we niet of nauwelijks nadenken. We hebben meestal geen idee waar ze vandaan komen, hoe ze gemaakt zijn, door wie en wat er na gebruik met de materialen gebeurt.

Hoe we deze grondstoffen gebruiken, heeft echter grote gevolgen op ecologisch, economisch, politiek en sociaal terrein in onze complexe en geglobaliseerde samenleving. Met een spel maakt In the Loop het leuk en spannend om deze complexe ecosystemen te begrijpen. Zo creëert het aandacht voor het belang van een circulaire economie.

Wat is het unieke aan jullie idee?
Katie Whalen: “In the Loop verbindt belangrijke maatschappelijke vraagstukken en maakt ze eenvoudiger te begrijpen. Spellen zijn effectief in het begrijpelijk maken van ingewikkelde concepten op een leuke manier. Ze laten je bepaalde scenario’s uitproberen zonder daarbij risico te lopen. Zo kun je de rol van een CEO aannemen zonder dat je je zorgen hoeft te maken om miljoenen te verliezen. In the Loop maakt leren over de circulaire economie leuk en snel. David Peck, Assistent Professor aan de TU Delft, gebruikt het spel tijdens zijn colleges en noemt het ‘de meest effectieve manier die ik ooit gezien heb om mensen te laten begrijpen waarom de Circulaire Economie zo belangrijk is’.”

Hoe maakt het de wereld mooier?
Katie Whalen: “Het spel creëert bewustzijn over het gebruik van materialen en moedigt een slimmer gebruik van grondstoffen aan.”

Wat heeft de deelname aan de Wereldprijs jullie geleerd? Welke opmerkelijke of grappige gebeurtenissen tijdens het traject herinner je je?
Katie Whalen: “Het was een geweldige ervaring om alle deelnemers te leren kennen. Het opstellen van het business plan en het voorbereiden van de pitch heeft me echt geholpen om prioriteiten te stellen. Het wachten op mijn beurt om te presenteren voor de jury was trouwens zenuwslopend…”

Wat gaan jullie met het geld van de Wereldprijs doen?
Katie Whalen: “We maken een Nederlandse vertaling voor het spel.”

Welke reacties kregen jullie na de winst van de ASN Bank Wereldprijs? Ook interesse van mensen die jullie idee verder kunnen helpen?
Katie Whalen: “Door de winst ben ik met veel inspirerende mensen in contact gekomen. Hopelijk kan ik met hen samenwerken op het gebied van business development of marketing.”

Als we jullie volgend jaar weer spreken, wat hebben jullie dan bereikt?
Katie Whalen: “De Nederlandse versie van het spel is dan gelanceerd en wordt gespeeld door nieuwe fans. Ik werk tegen die tijd ook aan een Franse versie als het goed is. Er zitten veel opwindende projecten in de pijplijn, dus ik ben heel benieuwd wat het komende jaar brengt.”

Over de schrijver