De man met de gezondste darmen ter wereld onthult hoe bacteriën ons gezond houden

Jeff Leach Verzameld Samples Van Bacteriën Bij Afrikaanse Stammen. Foto: Scientificamerican.com
Jeff Leach Verzameld Samples Van Bacteriën Bij Afrikaanse Stammen. Foto: Scientificamerican.com

Als darmflora-onderzoeker Jeff Leach groentes inslaat in de supermarkt, let hij ook op waar zijn darmbacteriën blij van worden. Met het Microbiome Project brengt deze Amerikaanse wetenschapper wereldwijd de darmflora in kaart. We staan volgens hem aan de vooravond van een nieuwe revolutie in het denken over gezondheid. Rond 1880 ontdekten we dat bacteriën ons ziek maken en werkten aan hygiëne en schone rioleringen. Daar bleef het niet bij: de hele leefomgeving, tot en met ons lichaam toe, moest bacterievrij zijn. Nu pas ontdekken we dat er ook veel goede bacteriën zijn, sterker nog, dat we daar zelf grotendeels uit bestaan. Daarom is Jeff Leach op zoek naar manieren om gezonde darmen te krijgen. En hij gebruikt zichzelf als proefpersoon.

Gezonde darmflora met het Gut Project

Jeff D. Leach is medeoprichter van het Amerikaanse Gut Project en onderzoeker bij de London School of Hygiene en Tropical Medicine. Hij begon met Amerikaanse en Europese burgers die samples van hun ontlasting naar hem opsturen, maar onderzoekt nu ook de poep van Afrikaanse jager-verzamelaarculturen. Doel: ontdekken welke darmflora mensen van verschillende leeftijd, geslacht, levensstijl en cultuur hebben, om zo meer inzicht te krijgen in de werking van dat immense ecosysteem genaamd darmflora. Want we hebben tien keer zoveel darmbacteriën hebben als lichaamscellen. Het meeste over de werking moet nog ontdekt worden, zegt Leach.

Lees alles over een gezonde darmflora in ons Dossier Gezonde Darmen

Maar dit weten we: een gezonde darmflora stuurt onze voedselopname, onze vitaliteit en ons immuunsysteem, en houdt ons slank. Het beste zie je dat als die flora kapot gaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het gebruik van antibiotica. Een onderzoek in het International Journal of Obesity van 11000 kinderen bracht vorig jaar aan het licht dat als zij voor de leeftijd van zes maanden waren blootgesteld aan antibiotica, ze een consequent hogere BMI hadden op latere leeftijd, dan vergelijkbare kinderen die geen antibiotica hadden gekregen. Een heel ander onderzoek toonde aan dat in de bio-industrie boeren routinematig kleine hoeveelheden antibiotica door het voer mengen omdat de dieren daar molliger van worden.

De rol van resistant Starch

Na een antibioticakuur moet die darmflora zich weer opbouwen. Dat gaat het beste door voedsel te eten met resistant starch, dat zijn vezels die ons lichaam niet kan opnemen maar waar de bacillen in je dikke darm van smullen. Die worden blij van veel verschillende soorten vezels.

We wisten al dat je beter het schilletje om je appel of peer kunt laten zitten, maar neem nou dat houtige uiteinde van de asperge. Dat snijden we er liever af. Ben je gek, eten dat taaie stukje, zegt Leach. Dat bevat juist de meeste vezels.

Leach eet zelf per week eet twintig tot dertig verschillende soorten planten en per dag 50 tot 150 gram vezels, om zo de fermenteerfabriek van zijn darmen een maximale afwisseling van vezels te geven. Ze maken de darminhoud meer zurig en dat ontmoedigt ziektekiemen. Om die reden waarschuwt Leach ook tegen mensen die een paleo- of lowcarbdieet volgen: die lopen gevaar te weinig resistant starch binnen te krijgen met als gevolg een basische darminhoud die zeer bevattelijk is voor ziektekiemen. Leach probeert ook elke dag de ziektekiemendodende groenten ui en prei in zijn eten te verwerken, en knoflook. Daar ga je van borrelen en knetteren ja. Dat betekent dat je bacteriën werken. Of zoals Maarten ’t Hart in zijn boek Het Dovemansorendieet zegt: ik mag van alles snoepen, zo lang ik er maar flink van ga poepen. Ideaal is volgens Leach als je twee á drie keer op een dag een grote doet. Hij citeert graag Michael Pollan: eet niet te veel, en vooral plantaardig.

Lees ook: In 5 stappen naar een perfecte darmflora

Leach reist zelf ook de wereld over om verschillende diëten te proberen. Hij test dan ook zijn eigen darmflora en analyseert hoe gezond die flora is. Zo probeert hij de man met de gezondste darmen ter wereld te worden. En als je een stukje extra motivatie nodig hebt: een gezonde darmflora helpt je ook op gezond gewicht te blijven.

Leach heeft een lezenswaardige boek geschreven over zijn onderzoek. Leach noemt de miljarden goede darmbacteriën Symbionten, omdat ze als organisme door samen op te trekken, elkaars en onze gezondheid versterken.

[bol_product_links block_id=”bol_54d4928bb891f_selected-products” products=”9200000011498605″ name=”Honor Thy Symbionts” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bron: The Human Food Project

[author_bio]

Over de schrijver

3 gedachten over “De man met de gezondste darmen ter wereld onthult hoe bacteriën ons gezond houden”

  1. Pingback: Review: "De mooie voedselmachine" van Giulia Enders - hetkanWel.nl

  2. Pingback: De man met de gezondste darmen ter wereld onthult hoe bacteriën onze vrienden kunnen worden | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.