Jiska reist en werkt regelmatig in haar camper: “Ultieme vrijheid”

Jiska (30) volgde braaf ‘het pad’: ze studeerde af aan de Technische Universiteit in Delft en had direct haar eerste kantoorbaan te pakken. Ze vond het leuk, maar echt gelukkig was ze niet. Ze kon haar creativiteit niet kwijt en miste vrijheid. Stap voor stap gooide ze het roer om. Nu reist (en werkt) Jiska regelmatig in haar camper. “Mijn ouders zijn ook reizigers, reizen is mij met de paplepel ingegoten.” 

Van vrij studentenleven naar vaste baan

De start van haar eerste baan viel samen met de komst van het coronavirus. “Dat was een grote overgang. Van veel vrijheid tijdens mijn studie naar een baan op locatie én beperkingen door corona. Samen met mijn toenmalige huisgenoot kocht ik een klein campertje.” Op de parkeerplaats voor de deur knapte het duo de camper op en Jiska ging er regelmatig een weekend of midweek mee weg. “Ik vond het zo leuk, het voelde als ultieme vrijheid. Ik nam verlof en reisde drie maanden door Spanje en Portugal om te ervaren hoe het écht is om te reizen met een camper.”

Het freelance bestaan vanuit de camper

Eenmaal terug in Nederland besloot Jiska minder te gaan werken en deels voor zichzelf te beginnen als grafisch ontwerper. “Op die manier kon ik het freelance leven inrollen en had ik nog wel de zekerheid van mijn vaste baan.” In januari 2023 was het zover: ze stopte bij haar vaste baan en kocht een grotere camper. “Klussen vind ik heel leuk, dus ik heb ‘m omgetoverd tot mijn droomcamper waarmee ik nu vaker en langer op pad ga.” 

Rotterdam als uitvalsbasis

Als Jiska in Nederland is, woont ze samen met haar vriend in een appartement in Rotterdam. “Ik wilde in eerste instantie in de camper gaan wonen, maar ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb. Het appartement is een fijne uitvalsbasis.” Jiska plant haar reizen niet ver vooruit. Als ze zin heeft om te gaan, dan gaat ze. Haar vriend gaat regelmatig mee, maar nog vaker gaat ze alleen. “Mijn vriend heeft een leuke baan in Nederland. Als ik een paar maanden weg ga, komt hij mij altijd opzoeken. Hij moedigt mij aan om te gaan, omdat hij weet hoe fijn ik het vind.” 

Werken vanuit bed

Op dit moment vertoeft Jiska in Portugal. Voor het eerst is ze langere tijd weg als freelance grafisch ontwerper in deze camper. Het is deze keer dus een combinatie van reizen en werken. “Ik heb al vaker door Spanje en Portugal gereisd, dat leek me comfortabel, omdat ik deze landen al een beetje ken.” Twee dagen per week werkt ze aan een grote opdracht met collega’s op afstand. De andere dagen werkt ze aan kleinere opdrachten en begint haar werkdag regelmatig vanuit bed. “Na ongeveer twee uur werken ga ik meestal een stukje rijden, op zoek naar een nieuwe plek. Ik verken de omgeving, ga wandelen of dwaal rond in een stadje. Ik ben in elk geval buiten. Ik kook in mijn camper en ’s avonds werk ik soms nog even.” Elke dag is anders en dat is ook precies wat het camperleven zo tof maakt, volgens Jiska. “De ene dag word ik wakker in de bergen en pak ik na een paar uur werken mijn snowboard uit de kast voor een rondje over de piste en de andere dag is het strand mijn achtertuin en zwem ik in de (koude) zee.”

Als vrouw alleen op pad met de camper

Jiska krijgt vaak de vraag of ze alleen reizen als vrouw spannend vindt, maar dat is niet zo. “Ik heb het heel rustig opgebouwd. Tijdens mijn studie heb ik in het buitenland gestudeerd. Daarna heb ik een langere reis gemaakt met een vriendin en was ik halverwege twee weken alleen. Ook heb ik een paar keer met de trein gereisd in mijn eentje. Door het stapsgewijs op de bouwen wordt het steeds minder spannend en krijg je meer zelfvertrouwen.” Dat Jiska het niet eng vindt, betekent niet dat ze niet op haar hoede is. “Als ik ’s avonds ergens aankom en het voelt niet prettig, dan rij ik gewoon door. Ik stuur mijn locatie ook altijd door als ik ergens sta. Als ik ’s avonds alleen in mijn camper zit, doe ik de gordijnen dicht, zodat je niet kan zien dat ik alleen ben.” 

Contact met andere reizigers

Het komt weinig voor dat Jiska zich tijdens een reis eenzaam voelt. “Ik heb wel eens door Frankrijk gereden met heel slecht weer. Ik kwam weinig mensen tegen van mijn leeftijd en na drie weken had ik heel erg de behoefte aan sociaal contact. Via social media had ik contact met andere reizigers, zij waren in het noorden van Spanje. Daar ben ik naartoe gereden.” Volgens Jiska moet je wel een beetje proactief op zoek naar contact met anderen. “Als je veel in de natuur staat kom je weinig mensen tegen. Via social media heb je snel contact. Het is dan zo leuk om daadwerkelijk af te spreken, ook al ken je ze niet. Je voelt je meteen minder eenzaam.”

Deze week verschijnt ons boek Anders Wonen - Inspirerende verhalen en tips van woonpioniers. Leuk cadeautje voor moederdag! Bekijk hier wat je allemaal in het boek kan vinden: verhalen van woonpioniers, praktische informatie, achtergrondverhalen, tips en prachtige foto's van fotograaf Marie van der Heijden. Als je 'm vandaag nog bestelt, kunnen we 'm meteen op de bus doen, zodat het nog voor moederdag binnen is. Mocht je twijfelen: de eerste recensie is al binnen, die lees je hier. 

Stap voor stap

Voor degenen die zo’n camperleven ook wel zien zitten, maar niet weten waar ze moeten beginnen, heeft Jiska een paar tips. “Ga eerst eens een weekend weg met jezelf, bijvoorbeeld in een huisje of hotel. Dan ervaar je dat je in je eentje bent en dat het goed is.” Direct een camper is natuurlijk een optie, want dat deed Jiska zelf ook, maar eerst eens uitproberen en ervaren kan teleurstellingen voorkomen. “Een vriendin van mij dacht ook dat ze het heel leuk zou vinden, maar na een weekend weg bleek dat ze het maar een gedoe vond in een camper.” Je kan daarom beter eerst een camper lenen of huren, van bekenden of via een organisatie. Pas daarna zet je eventueel een volgende stap. “Ik heb bewust eerst verlof genomen en nog niet meteen alles opgezegd, omdat ik zeker wilde weten dat ik veel reizen in een camper leuk zou vinden. Doe het vooral in stapjes en niet halsoverkop.” Op social media en YouTube zijn veel tips en voorbeelden te vinden van mensen die ook veel reizen met een camper. “Dat kan heel erg helpen én inspireren.”

Ben je benieuwd naar het (camper)leven van Jiska? Volg haar dan via Instagram!

Over de schrijver

1 gedachte over “Jiska reist en werkt regelmatig in haar camper: “Ultieme vrijheid””

  1. Ik blijf me sterk verbazen over dit soort artikelen op dit soort sites. Als dit iets *niet* is, is het groen en eerlijk, laat staan duurzaam. Leuker – dat wel, doet het ook lekker op Insta, natuurlijk. Maar je hebt een *veel* grotere voetafdruk dan nodig. Je bezet immers ook een huis, want ja, je wil ook wel eens wat ruimte, en je hebt de materialen nodig voor je campertje. Dat natuurlijk nog gewoon diesel rijdt.

    Het is het verlangen naar luxe, vrijheid etc etc – ten koste van de planeet.

    Dit is niet groen, noch eerlijk, maar uitsluitend leuker voor een super kleine doelgroep. Daarmee draagt dit artikel bij aan het waaniedee dat dit een haalbaar ideaal is voor een ieder die dat zou willen. Noem mij een zure boomer, als je wil, maar dit artikel geeft precies aan wat er mis is. Duurzaam *lijken* is iets heel anders dan duurzaam *doen*.

Reacties zijn gesloten.