Johan de Boterhammenman smeert voor alle kinderen een boterham

Educatie over gezond gedrag en bewegen hebben een positieve invloed op de gezondheid van kinderen. Dat is gebleken uit het project de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). Samen met de de Universiteit van Maastricht hebben ze onderzoek gedaan naar het effect van een gezonde basisschool. Maar naast bewegen en educatie is er ook een derde hele belangrijke factor, namelijk een gezonde lunch. Dit is waar Johan de Boterhammenman een belangrijke rol in speelt. Dagelijks smeert hij rond de tachtig boterhammen en brengt deze langs bij drie basisscholen in Rotterdam-Zuid.

Mag ik mijn brood en drinken delen?

De vraag waar het allemaal mee begon voor Johan Muurlink: “Mag ik mijn brood en drinken delen?” Want zijn zoon deelde met een klasgenootje zijn brood en drinken. En hij vroeg aan zijn vader of hij dat wel goed vond. Apetrots was hij als vader, maar hij was ook verdrietig. Verdrietig om te realiseren dat er kinderen op school zijn die wanneer ze tijdens de middagpauze hun boterhamtrommel opendoen niks aantreffen. Daarom besloot Johan al snel dat hij hier iets aan wilde doen. Samen met de directeur van de basisschool stelde hij een plan van aanpak op. Het was boterhammen smeren geblazen! Oordelen doet Johan niet. Hij wil er namelijk alleen voor zorgen dat er voor iedereen een boterhammetje is tijdens de lunch.

Stichting Niet Graag een Lege Maag

Om zoveel mogelijk broodtrommels te kunnen vullen heeft Johan de stichting Niet Graag een Lege Maag opgericht. Momenteel zijn ze actief in Rotterdam-Zuid waar ze bij drie basisscholen boterhammen afleveren. Het uiteindelijke doel is om in heel Rotterdam boterhammen af te leveren om zo alle lege broodtrommels in Rotterdam te kunnen vullen. Door donaties kan de stichting elke schooldag boterhammen, tussendoortjes, drinken en fruit afleveren. Afgelopen maandag liet de stichting weten die dag 86 boterhammen, 60 pakjes drinken, 10 kg meloenen en 10 kg druiven afgeleverd te hebben. Het is bijzonder om te bedenken hoeveel kinderen door de stichting dan toch een lunch kunnen krijgen.

Dankbaarheid vanuit Rotterdam

Het is duidelijk dat de stad Rotterdam en haar bewoners erg dankbaar zijn voor Johan de Boterhammenman en de stichting Niet Graag een Lege Maag. In november heeft de stichting de Rotterdamse Kinderrechten Award 2020 gewonnen, als dank voor het meehelpen aan een gezond leven voor kinderen. Een andere mooie actie die de dankbaarheid laat zien is een gebeurtenis van afgelopen woensdag. De stichting heeft namelijk een nieuwe koelkast gekregen van een horeca groothandel. Nu kunnen ze alle geweldige donaties kwijt voordat het wordt uitgedeeld. Al deze donaties worden bovendien gedeeld op de Facebookpagina van de stichting evenals regelmatig een update wat ze die dag hebben bezorgd.

Geweldig om te zien hoe hard deze stichting zich inzet. Ken jij nog soortgelijke initiatieven? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Johan de Boterhammenman smeert voor alle kinderen een boterham”

Reacties zijn gesloten.