Joke Bom: “In onze popupstore krijg je mooie mode én een prachtig verhaal”

Joke Bom. Foto: watMooi

watMooi is een van de grootste online winkels waar je duurzame mode kunt krijgen. De winkel werd in 2006 door Joke Bom gestart en bestaat nu 7 jaar. Om dat te vieren opende watMooi, die tot nu toe een volledige online bestaan leidde, een eigen popup store in het centrum van Hilversum. De store is 70 dagen lang elke winkeldag open. Wij vroegen Joke Bom waarom een webshop voor haar 7de verjaardag een winkelpand in een winkelstraat krijgt.
Kijk hier om te weten waar en wanneer je terecht kunt in de popup store, ‘gewoon’ voor de duurzame mode of een van de speciale evenementen
Waarom start een webwinkel een popup store?
“We willen laten zien wat er allemaal te koop is aan mooie mode. We doen het ook als een kadootje voor onze klanten zodat we wat extra’s kunnen doen. Want zonder onze trouwe klanten zouden we niet kunnen bestaan. Het lijkt me ontzettend leuk om onze klanten te ontmoeten en samen met hun dit watMooi feestje te vieren.”
Kleding groeit niet aan een hanger, dat is jullie motto bij deze popup store. Wat bedoelen jullie daarmee?
“We willen graag dat mensen bewuster om gaan met mode. We gebruiken met z’n allen heel veel t-shirts, broeken, jurkjes en andere kleding. En daarmee heeft mode heel veel effect op het milieu en op het leven van de mensen die je kleding maken. En dat verhaal wil watMooi dolgraag vertellen. Want een t-shirt groeit niet aan een hangertje: het wordt gemaakt door boeren, wevers en mensen in fabrieken; vaak aan de andere kant van de wereld. En als je dat verhaal kent ga je ook bewuster om met mode en gaan mensen hopelijk ook begrijpen wat voor werk het is om een t-shirt te maken. Dat maakt het extra leuk om duurzame mode te kopen; je krijgt niet alleen een mooi kledingstuk maar ook een prachtig verhaal.”
Hoe ga je in de store iets laten zien van de mensen die achter een modelabel staan, van de designers tot de katoenboeren?
“We nemen de klanten mee in het verhaal. We vertellen wat er nu zo bijzonder is aan de kleding in onze winkel. Bijvoorbeeld de kleding van Netl wordt gemaakt van brandnetel. In de winkel staan drie potjes waar klanten kunnen zien en voelen hoe het proces van brandnetel tot vezel gaat. Daarnaast hebben we een vol programma met speciale evenementen in de winkel waar mensen de ontwerpers kunnen ontmoeten.”
Wat heb je zelf met duurzame mode?
“Mijn droom is dat over twintig jaar het woord duurzame mode niet meer bestaat maar dat het gewoon mode is. Ik geloof dat de wereld er echt mooier van wordt als we zorg dragen voor elkaar en samen zorgen dat we de aarde niet uitputten. En een onderdeel daarvan is mode.”
Draag je ook wel eens mode die je heel mooi vindt, maar waar je niet zeker van weet of het duurzaam is?
“Mijn inloopkast is de droom van iedere vrouw. Ik heb een heel magazijn tot mijn beschikking waar ik mijn kleding uit kan kiezen en dat is allemaal duurzaam. Ik winkel daarom zelf niet meer zo veel voor kleding. Ik koop vaak kleding bij Nederlandse ontwerpers. Die mensen ken ik en ik ken hun verhaal en weet dat ze mode maken met respect voor mensen en het milieu. Sommige kledingstukken worden nog met de hand gemaakt in een atelier in Nederland. Ik ben ook trots op de kennis en kunde die we hier in Nederland hebben en dat mag niet verloren gaan. Ik zie dat ook als duurzame mode.”
Is er een moment of verhaal dat je in het bijzonder raakte waardoor je voor duurzame mode koos?
“Dat is eigenlijk meer geleidelijk gekomen. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in de mode die ik draag en ontdekte dat er een hele wereld schuilgaat achter die kleding. Omdat we intensief samenwerken met de leveranciers krijg ik een unieke kijk achter de schermen. Dat is enorm inspirerend. Want al die mensen willen echt iets veranderen. Ik zie ook dat het werkt; dat het echt een verschil maakt; met de keuze voor mijn kleren wordt er ergens anders veel minder water en gif gebruikt. Mensen in ontwikkelingslanden krijgen meer kansen. Ik wordt nog steeds elke dag enthousiaster.”
Kijk hier om te weten waar en wanneer je terecht kunt in de popup store, ‘gewoon’ voor de duurzame mode of een van de speciale evenementen
Lees ook
5 bijzondere modemerken met een goed verhaal
Webshop watMooi pakt uit met 70 dagen mooie mode

Over de schrijver

1 reactie op “Joke Bom: “In onze popupstore krijg je mooie mode én een prachtig verhaal””

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020