Jongens beginnen steeds vroeger met puberen

Tienerjongen Morku PngkleinMeisjes puberen tegenwoordig eerder dan vroeger. Maar het gebeurt ook met jongens, hebben Amerikaanse onderzoekers nu definitief aangetoond; gemiddeld twee jaar eerder dan twintig jaar geleden. Het is pas nu aangetoond en niet eerder, doordat het begin van de puberteit bij jongens minder zichtbaar is. ‘Vroege’ pubers lopen meer kans op overgewicht op latere leeftijd. Kinderen puberen waarschijnlijk eerder dankzij chemicaliën die zij binnenkrijgen. Hieronder tips die vroeg puberen misschien voorkomen.
Net als meisjes
Het onderzoek geeft aan dat meisjes waarschijnlijk eerder puberen door blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën, een bepaald eetpatroon en gebrek aan lichaamsbeweging. Nog niet is onderzocht of deze dingen ook opgaan voor jongens. Bij meisjes lijken plastic, chemicaliën en vooral dichloorbenzeen aanjagers voor het puberen. Vooral dichloorbenzeen, een oplosmiddel in onder andere mottenballen, Wc-schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers.
De Amerikaanse gegevens komen overeen met recente trends uit andere landen zoals Denemarken, Italië en China. Ook bij Chinese jongens gaan de testikels eerder groeien dan enkele decennia geleden. Bij Deense jongens start de testikelgroei gemiddeld drie maanden eerder dan 15 jaar geleden. Gezond lijkt dit allemaal niet. Bij meisjes wijst voortijdig puberen vaak vooruit naar obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes op latere leeftijd. Zulke meisjes hebben later veel meer kans op borstkanker. Enkele studies wijzen ook op meer risico op balkanker bij vroeg puberende jongens.
Groei begint eerder
De onderzoekers testten de jongens alleen op zichtbare lichamelijke veranderingen. Aan het begin van de pubertijd zijn dat de groei van de testikels en de toename van lichaamshaar. Het onderzoek laat een verschil zien tussen jongens van Afrikaanse afkomst en andere jongens. Bij veel afro-jongens begint de testikelgroei al vanaf hun negende, bij andere jongens rond hun tiende. Twintig jaar geleden begon de testikelgroei bij iedereen meestal pas rond het twaalfde levensjaar. Bij pubers loopt de lichamelijke rijping vooruit op de emotionele. De hersenen ontwikkelen zich geleidelijker dan de rest van het lichaam. Jongens en meisjes krijgen seksuele gevoelens, zonder dat hun hersenen de bijbehorende complexe emoties kunnen verwerken. Volgens het onderzoek groeit dit probleem omdat kinderen ook steeds later emotioneel volwassen worden.
Groene zeep
Hier wat tips om het huis meer chemievrij te maken. Maak schoon schip: antibacteriële zeep is waarschijnlijk funest voor je schildklier en hormoonproductie, en kweekt resistente bacillen. Was met ouderwetse zeep en warm water. Of reinig op alcoholbasis. Bakken op anti-aanbakpannen is bakken op plastic of perfluoralkylzuur. Deze troep kan dood sperma veroorzaken, vrouwelijke onvruchtbaarheid, ADHD, hoge cholesterol, schildklieraandoeningen. Kook liever op gietijzer, roestvrij staal of glas. Vinyl zeil en alle zachte plastic zit vol ftalaten, weekmakers die de groei verstoren en het IQ kunnen verlagen. En eczeem, astma en gedragsstoornissen veroorzaken. Wordt je zoon zonder al deze ontregelende giffen toch eerder puber, dan heb je er in elk geval zelf alles aan gedaan.”
Bron: Rodale, Pediatrics
Lees ook
Gifvrije schoonmaakmiddelen maak je zelf
Vijf middeltjes om je huis natuurlijk schoon te krijgen
Onderbroeken en kathedralen van bamboe

Over de schrijver

1 reactie op “Jongens beginnen steeds vroeger met puberen”

Reacties zijn uitgeschakeld.