Jongeren hechten zich meer aan ongezonde snacks

Bron: Flickr.com – Wader

Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben ontdekt dat ongezonde snacks een grotere aantrekkingskracht op jongeren hebben dan gezonde snacks. Het is bekend dat mensen zich gemakkelijk hechten aan iets dat zij bezitten. Dit geldt ook voor ongezonde snacks: jongeren geven hun snack niet makkelijk weg als ze deze eenmaal in bezit hebben. Gezonde snacks genereren, opmerkelijk genoeg, niet een dergelijke bezitsdrang.

Het onderzoek
Twee jaar lang deelden studenten van de Universiteit snacks uit op zo’n veertig scholen. De ene helft kreeg fruit, de andere helft een zakje chips of een reep chocolade. De jongeren moesten een vragenlijst invullen, waarna ze hun traktatie moesten ruilen. Scholieren met de ongezonde snack bleken minder vaak te willen ruilen dan de scholier met de appel. Wanneer de jongeren zelf een product mochten kiezen, koos zestig procent voor de ongezonde snack.

Gezonde keuze
Volgens onderzoekster Leonie Cramer spelen blijkbaar allerlei onbewuste emotionele processen een rol bij de hechting aan de ongezonde snack. Daarom is het van belang om rekening te houden met de resultaten van het onderzoek bij het stimuleren van een gezonde voedingskeuze. Cramer: “Kantines zouden bijvoorbeeld moeten proberen een gezond standaardmenu aan te bieden of een gezondere standaardsnack, zodat de makkelijke keuze voor de consument ook een gezonde keuze is.”

Bron: resource.wur.nl, nieuwsbank.nl

Lees ook:
Voedsel wordt juist goedkoper
Vervangt de Bug Mac de Big Mag?
Groente en fruit eten maakt je aantrekkelijk

3 reacties op “Jongeren hechten zich meer aan ongezonde snacks”

  1. Beste Marlies,

    Wij doen onderzoek naar gezonde snacks voor studenten voor de opleiding voeding en diëtiek. We zouden graag het onderzoek van de universiteit van Wageningen willen gebruiken.
    Weet u nog waar u dat heeft gevonden en zou u dat met ons willen delen?

    Vriendelijke groet,

    Inge Drost

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020