5 redenen waarom we ‘s werelds armste president gaan missen

Foto: Flickr, Global Panorama
Foto: Flickr, Global Panorama

‘s Werelds armste president treedt in maart 2015 af. José Mujica hield er een bijzondere filosofie en leefstijl op na. Eentje waar menig mens nog veel van kan leren.

hetkanWel zette de vijf voornaamste redenen waarom wij de president van Uruguay na zijn vertrek gaan missen op een rijtje.

1. Omdat hij als president leeft als de meerderheid van zijn kiezers

Maar zeer weinig regeringsleiders en presidenten leven zoals diegenen leven die hen gekozen hebben. José Mujica doet dat wel. Hij leeft in een klein boerderijtje aan de rand van de hoofdstad en rijdt niet in een grote, zwaarbeveiligde auto maar in zijn eigen Volkswagen Kever.

2. Omdat hij marijuana en het homo-huwelijk legaliseerde

De president van Uruguay zorgde voor een revolutie in het Zuid-Amerikaanse land door zowel marijuana als het homo-huwelijk te legaliseren. Hij is zelf geen voorstander van drugsgebruik (zie ook een van zijn inspirerende quotes hieronder) maar hij hoopt dat de overheid de markt zal reguleren en dat zo drugskartels worden tegengegaan.

Daarnaast werd Uruguay in 2013 het twaalfde land ter wereld dat het homo-huwelijk legaliseerde.

3. Omdat hij stropdassen afzweerde om de juiste redenen

José Mujica draagt ook tijdens officiële gelegenheden geen stropdassen. Waarom niet? In een interview met de Spaanse journalist Jordi Evole gaf de president aan tegen stropdassen te zijn omdat het symbool staat voor het in zijn ogen verderfelijke consumentisme. “Iets nutteloos strak om je nek heen hangen is het ultieme voorbeeld van het nutteloze consumentisme. Door ons te focussen op overmatig koopgedrag vergeten we de fundamentele dingen in het leven en verspillen we onze tijd aan dingen waar we niet daadwerkelijk gelukkig van worden,” aldus Mujica.

4. Omdat hij ook op topconferenties zijn principes predikt

Ook op internationale topconferenties houdt Mujica zijn mond niet stil. Tijdens de klimaatconferentie in Rio de Janeiro in 2012 trad de president al naar buiten met een ongebruikelijke speech waarin hij zijn collega’s vertelde dat het daadwerkelijke probleem van de mens vandaag de dag ‘hyperconsumptie’ is. Daar moet wat aan gedaan worden wil de wereld schoner en mooier worden.

Bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2013 liet Mujica nogmaals van zich horen. Zijn toespraak werd een wereldwijde hit op de sociale netwerken. Het was een “toespraak die wereldleiders niet wilden horen, maar die de hele wereld met elkaar deelt”, aldus de Colombiaanse website Las2orillas.

5. Vanwege zijn inspirerende quotes

De laatste reden waarom we president Mujica zullen missen, is vanwege zijn inspirerende quotes. Inspiratie haalt hij onder andere van de filosofen Plato en Seneca. Zo zei hij onder andere:

Ik word de armste president genoemd, maar ik voel me niet arm. Arme mensen zijn zij die slechts werken om er een dure levensstijl op na te houden, zij die altijd meer en meer en meer willen.

En: “Het geheim van geluk is leven in overeenstemming met hoe iemand denkt. Wees jezelf en probeert vooral niet iemand anders jouw eisen op te leggen. Ik verwacht niet dat anderen zoals mij leven. Ik respecteer de vrijheid van mensen en ik verdedig mijn eigen vrijheid.

En, om af te sluiten, “Worse than drugs is drug trafficking. Much worse. Drugs are a disease, and I don’t think that there are good drugs or that marijuana is good. Nor cigarettes. No addiction is good. I include alcohol. The only good addiction is love. Forget everything else“.

Lees nog meer redenen waarom we president Mujica zullen missen hier.

Over de schrijver