Journaling: wat is het en waar is het goed voor?

Je agenda staat vol met afspraken. Er moeten nog veel klusjes in huis worden gedaan. De deadline voor het belangrijke project op je werk komt steeds dichterbij. Je weet niet meer hoe je met alles moet dealen. Herkenbaar? Gelukkig ben je niet de enige die dit ervaart. Maar deze hectische levensstijl is natuurlijk niet goed voor ons. Haal even diep adem en maak een paar minuten vrij om dit artikel te lezen. Een manier om even uit de dagelijkse hectiek te stappen is journaling. Het enige wat je nodig hebt is pen en papier.

Wat is journaling?

Journaling is de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar wat is dat nu eigenlijk? Je zou een journal kunnen vergelijken met een soort dagboek. Hierin kun je eigenlijk alles kwijt wat je maar wilt. Denk bijvoorbeeld aan je gedachten, gevoelens en uitdagingen. Het is gericht op bewustwording van je eigen gedachten en gedrag. Door hier woorden aan te koppelen, kun je hiervan bewust worden. En als je wilt, kun je er ook iets mee doen.

Geen regels

Pak pen en papier en begin gewoon. Er zijn geen regels voor journaling. Je kunt zelf bepalen wat je wilt schrijven. Het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten en je kunt dit zelf uitbreiden naar je behoefte. Het is handig om het onderdeel te laten worden van je ochtend- of avondroutine (kan ook allebei natuurlijk). Zo kun je je in de ochtend meer richten op wat er die dag belangrijk voor je is en in de avond kun je schrijven over wat er goed en niet goed is gegaan. Of welke uitdagingen je tegen bent gekomen.

Voorbeelden van journaling:

 • Begin je dag met een intentie. Kies een woord (of meerdere woorden) waarop je je wilt richten. Voorbeelden van intenties: focus, zelfliefde, geduld, innerlijke rust of behulpzaamheid.
 • Doe een brain dump en schrijf alles wat er in je opkomt zonder erover na te denken.
 • Schrijf problemen en frustraties van je af. Een vervelende dag gehad? Schrijf erop los.
 • Schrijf iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent.
 • Gebruik je journal als reflectie op de afgelopen maand. Stel jezelf vragen zoals: wat had ik anders willen doen? Welke van mijn doelen heb ik bereikt? Wat heb ik geleerd? Waar ben ik trots op? Andersom kan natuurlijk ook, dat je voor een nieuwe maand jezelf vragen stelt zoals: wat zou ik deze maand willen doen? Welk doel wil ik bereiken? Wat zou ik kunnen doen om beter voor mezelf te zorgen?

Voordelen van journaling

Als we gaan scrollen op social media of Netflixen, dan proberen we te vluchten uit de realiteit. Maar als we meer bewust willen worden van onszelf, dan is journaling een betere optie. Journaling is onderdeel van zelfzorg. Je neemt even tijd voor jezelf en staat stil bij je eigen leven. Het helpt je met je gedachten op orde te brengen. Als je bijvoorbeeld slecht in slaap kunt komen doordat je aan het piekeren bent, dan kun je eerst je journal erbij pakken en je gedachten op papier zetten. Zo kun je naar bed met een ‘leeg’ hoofd.

Voordelen journaling:

 • Het is een middel om stress te verminderen.
 • Het helpt je om je bewust te worden van je eigen gedachten en gevoelens.
 • Het kan je helpen om je doelen waar te maken.
 • Het helpt je bij je gedachten op orde te brengen voor meer mentale rust.
 • Het helpt bij de verwerking van de dingen die je meemaakt.
 • Je krijgt meer inspiratie en ideeën door dingen op papier te zetten.

Duurzame opties

Er is alleen wel een mindere kant aan journaling en dat is dat je papier gebruikt. Er zijn wel manieren om dit gebruik van papier te verminderen:

 • Je kunt een online journal beginnen, zodat je je laptop, tablet of telefoon kunt gebruiken.
 • Als je geen zin hebt om te schrijven, dan kun je ook voicenotes gebruiken.
 • Als je een notitieboek hebt, dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen dat je per dag maximaal één pagina volschrijft.
 • Of je koopt een duurzaam notitieboek van gerecycled papier of bamboe. Bekijk ook eens de Coffee Notes, notitieboeken gemaakt van gerecyclede koffiebeker en reststromen van fruit-, noten-, koffie-, kledingindustrie en brouwerijen.
 • Er zijn zelfs uitwisbare notitieboeken te koop, zoals van Greenstory. Of die van Moyu. Voor die laatste hebben we binnenkort een weggeefactie, dus houd de Nieuwsbrief in de gaten. (Nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Schrijf je dan hier in. Krijg je geen spijt van 🙂

Het maakt niet uit welke manier je kiest of wat je in je journal zet. Het gaat erom dat het werkt voor jou.

Doe jij al aan journaling en wat brengt het jou?

Lees ook: Je leven organiseren met een bullet journal en Een notitieboekje om je leven duurzaam te organiseren.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver