Leven met minder stress en toch meer bereiken. Kan dat? Volgens schrijfster Sháá Wasmund wel. In het boek Minder doen, meer bereiken legt ze uit hoe.
Haar telefoon was als een navelstreng en haar leven werd beheerst door email. Schrijfster Sháá Wasmund was voortdurend aan het rennen, maar ze kwam niet vooruit. Ze zat vast in het hamsterwiel van het leven, maar ze vond een manier om eruit te komen.
Ben jij, net als zij, de koningin van het multitasken? Vraag jij je aan het einde van de dag ook af wat je hebt bereikt met al die mailtjes, telefoontjes, lange vergaderingen en to-dolijsten waar geen einde aan lijkt te komen? Dan zul je ongetwijfeld veel hebben aan haar adviezen in Minder doen, meer bereiken.
Kiezen voor wat je echt belangrijk vindt
Veel van wat Sháá Wasmund schrijft, had ik al vaker gehoord of gelezen, bijvoorbeeld in de absolute bestseller in het genre zelfhulpboeken The Seven Habits of Highly Effective People.
Ook daarin staat het idee centraal dat je eerst moet bepalen wat je uit het leven wilt halen, en vervolgens je tijd zo moet indelen dat de belangrijke zaken ook echt de plek krijgen die ze verdienen.
Toch waardeerde ik de eigentijdse handvatten uit het boek, om je dromen achterna te gaan en tegelijkertijd je actielijstje sterk te verkorten. Al was het maar, omdat Sháá Wasmund hele herkenbare situaties beschrijft en het altijd goed is om weer eens te lezen hoe je kunt doen wat je leuk en belangrijk vindt, terwijl je daar ook nog een goede boterham aan verdient.
Wat dat laatste betreft heeft Wasmund bepaald recht van spreken: ze is één van de bekendste ondernemers van Engeland en haar eerste boek Stop talking, start doing stond meer dan een jaar op de eerste plaats van de bestsellerslijst.
Alles is mogelijk, maar niet tegelijkertijd
Het is in onze cultuur normaal geworden om gestrest te zijn en ‘s avonds uitgeblust op de bank te hangen. We werken ons een slag in de rondte, maar het lukt niet om dat te doorbreken en degene te zijn die we echt willen zijn. We doen voortdurend ‘van alles en nog wat’, maar we hebben moeite om af te maken waar we aan beginnen. Volgens Sháá Wasmund kun je dit veranderen door een simpel inzicht te accepteren: “Je kunt van alles doen,… maar je kunt niet alles doen. In elk geval niet tegelijkertijd.”
Daarnaast moeten veel mensen afrekenen met hun angst om te veranderen. Er kleeft meer risico aan de dingen die we het liefste willen, want het is belangrijk voor ons hoe ze uitpakken. Alleen al de gedachte daaraan geeft ons een gevoel van kwetsbaarheid. Veel mensen zoeken daarom allerlei excuses waarom ze zich nu niet op hun dromen kunnen focussen. Ze zeggen dingen als “Ik wil mijn eigen bedrijf opzetten, maar dat kan pas als mijn zoon gaat studeren.” Het lijken gegronde redenen, maar ze zijn uiteindelijk gebaseerd op angst. Reken daarom af met deze zogenaamde ‘als-dan’-valkuil, adviseert Wasmund ons.
Combineer je talent én passie: snoei, filter en focus
Als je over je angst heenstapt, kun je aan de slag met je eigen dromen. Wasmund beschrijft hoe je kunt bepalen wat echt belangrijk voor je is, aan de hand van heldere, direct toepasbare oefeningen. Wat zijn je passies? Waar heb je talent voor? Concentreer je op die activiteiten waar je zowel talent als passie voor hebt. Daarin kun je uitblinken als je het grootste deel van je tijd juist daaraan besteedt. Ze geeft goede handvatten om te filteren wat en wie belangrijk zijn in je leven, los te laten wat niet belangrijk is (snoeien), prioriteiten te stellen, zodat je kunt doen waar je van houdt en dat heel goed te doen (focus).
Praktijkgids om meer te bereiken
Hoewel Minder doen, meer bereiken bol staat van de herhaling -de schrijfster had ook in haar eigen tekst kunnen snoeien- is het geslaagd als praktische gids om direct dingen in je leven te veranderen, zodat je meer bereikt door minder te doen. Je hoeft daarvoor niet al je spullen te verkopen en de wereld rond te reizen om gelukkig te worden (mag natuurlijk wel, als je dat wilt). Je kunt direct aan de slag in je huidige leven!
Wasmund: “Het gaat er om het leven dat je nu al hebt te waarderen en beter te maken. We hebben het hier over verbouwen, niet over van de grond af herbouwen.”