Filmtip: De Kinderen van Juf Kiet

We hebben allemaal wel dierbare herinneringen aan die ene bijzondere juf of meester. De makers van deze inspirerende documentaire, Petra en Peter Lataster, wilden graag een film maken over een bijzondere onderwijzer(es) die je elk kind toewenst. Tijdens hun onderzoek kwamen zij in contact met juf Kiet Engels van basisschool Het Palet in het Brabantse dorp Hapert. Zij introduceerde hen vol enthousiasme bij haar klas met migrantenkinderen. Binnen tien minuten wisten zij dat ze met Kiet en haar leerlingen een film wilden maken. De film is ondertussen af en krijgt de ene lovende recensie na de andere.

Een liefdesverklaring


Alle kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar kort in Nederland. Alles is voor hen nog verwarrend en nieuw. In het begin hebben de kinderen dan ook constant ruzie met elkaar. Bovendien kunnen zij juf Kiet nog niet verstaan. Zij kunnen de Nederlandse taal namelijk nog niet spreken. Toch verwacht juf Kiet van de kinderen dat zij in de klas Nederlands spreken. Zelf spreekt ze geen Pools, geen Arabisch, geen Portugees en ook geen Macedonisch, maar dankzij haar feilloze intuïtie begrijpt ze de kinderen wel.
Deze juf creëert een sfeer van veiligheid met haar warmte, rust en helderheid. Ze neemt haar leerlingen serieus en verwacht veel van ze. Ook de getraumatiseerde kinderen leren bij haar om te leren en hun levensvreugde keert terug. Volgens de makers is de film een liefdesverklaring aan een geweldige juf en haar leerlingen.
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen

Over de schrijver