Juiste hoeveelheid beweging goed voor hersenen

Mikebaird, Flickr.com
Mikebaird, Flickr.com

Beweging is goed voor het brein, maar dat geldt niet voor alle beweging. Onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat alleen de juiste hoeveelheid beweging het brein stimuleert. Twee tot vier uur per week sporten is het beste. Wie meer dan 7,5 uur per week sport, heeft een grotere kans op angststoornissen en depressies.

Optimale sporttijd
Aan het onderzoek werkten 7.600 mensen mee. Uit een analyse van de resultaten bleek dat de grootste positieve voordelen te bemerken waren bij twee tot vier uur per week sporten. Bij langer dan vier uur sporten begon de trend zich om te keren: ongeveer 65 procent van de mensen met een minder goede geestelijke gezondheid bewogen per week meer dan vier uur.
Negatieve effecten
Na 7,5 uur per week sporten kregen de negatieve gevolgen de overhand en werd de kans op depressies groter. Dit gold zowel voor mannen als voor vrouwen en bleek niet leeftijdsafhankelijk. Dit is een opvallend resultaat, want het is voor het eerst dat aangetoond wordt dat veel bewegen niet per definitie goed is, maar ook negatieve gevolgen kan hebben. Overigens is er nu alleen een verband aangetoond en kan nog niet gesteld worden dat veel bewegen ook daadwerkelijk depressieve of angstige gevoelens veroorzaakt.
Bron: MedicalXPress
Lees ook:
De sportschool kan je ook dik maken
Gezone granenrepen bestaan niet
Daarom is een dieet volgen ‘s morgens het makkelijkst
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

3 gedachten over “Juiste hoeveelheid beweging goed voor hersenen”

  1. Pingback: Elf natuurlijke anti-depressiva - hetkanWel.nl

  2. Volgens het onderzoek begint de trend te keren na meer dan 4 uur per week. Dit wil zeggen dat de positieve effecten dan nog steeds domineren. Dit is iets anders dan ' 2 tot 4 uur is optimaal', maar jij zegt dit wel. Met het onderzoek als leidraad moet iemand zich pas bij 8 of meer uren per week zorgen gaan maken. Maar ik zou het niet als leidraad nemen, er is immers geen 1 op 1 verband aangetoond. Dank voor je prikkelende tekst.

    1. Het klopt dat bij meer dan 7,5 uur per week zich negatieve gevolgen kunnen voordoen, maar voor die tijd, namelijk tussen de vier uur en de 7,5 uur, neemt het positieve al af. Als je dan op allerlei fronten het maximale uit je sporttijd wilt halen, dan zou ik op basis van dit onderzoek toch zeggen: houd het bij die 2 tot (beter) 4 uur. Waarom langer sporten als het positieve effect dan toch weer afneemt?

Reacties zijn gesloten.