In dit jasje zitten 23 plastic flesjes verwerkt

Maar weinig mensen durven het aan: op jonge leeftijd een eigen bedrijf opzetten binnen een branche met veel concurrentie. Natascha Hendriks (23) durfde het aan. Ze maakte een sprong in het diepe en verkoopt nu kleding van gerecyclede materialen onder de naam JUNGL. Hetkanwel sprak met haar.

Een bedrijf runnen doe je niet zomaar. Een goede voorbereiding is het halve werk. “Ik heb de studie Small Business & Retail Management gevolgd met als doel alle kneepjes van het vak ‘ondernemen’ te leren”, vertelt Natascha. In haar achterhoofd zat al die tijd het idee om iets met duurzame of fairtrade producten te doen. Dat werd uiteindelijk kleding. “Er gaat naar mijn mening veel fout in de kledingindustrie, dus heb ik een paar jaar geleden besloten om alleen nog maar duurzame of fairtrade kleding te kopen. Maar dat bleek lastiger te zijn dan ik had verwacht. Er is weinig te koop dat ook daadwerkelijk naar mijn smaak is.” Eén en één is twee: Natascha richt zich nu op het produceren van duurzame kleding voor consumenten van haar leeftijd.

Jungl3
Fotograaf: Nadirah Pikart

Plastic moet gerecycled worden

Plastic is één van de gerecyclede materialen waarmee Natascha graag wilde werken. “In mijn dagelijks leven ervaar ik plastic als een groot probleem. Er ligt veel afval op straat en relatief weinig mensen scheiden plastic afval. Ik denk dat het belangrijk is om dit materiaal te recyclen, zodat consumenten zich bewust worden van het feit dat plastic niet afbreekbaar is en dus gerecycled moét worden.”

Betere werkomstandigheden

Natascha maakt de kleding niet zelf. Ze werkt samen met Waste2Wear in Shanghai. Ze werd door meerdere Nederlandse instanties, waaronder MVO Nederland, verwezen naar dit productiebedrijf. Natascha: “Waste2Wear is opgezet en wordt gerund door de Nederlandse Monique Maissan. Het is een transparant bedrijf dat is aangesloten bij de Business Social Compliance Initiative (BSCI), een initiatief van bedrijven die zich wereldwijd inzetten voor betere werkomstandigheden.”

23 plastic flesjes

Op dit moment maakt JUNGL jassen van plastic afval. Voor de productie van de kleding worden halve liter flesjes gebruikt. In ieder jasje zitten gemiddeld 23 flesjes verwerkt. “De flesjes worden eerst vermalen tot vlokken en daarna verwerkt tot plastic chips. Van de chips worden garen gemaakt waarmee de jasjes geproduceerd kunnen worden”, aldus Natascha.

De jassen zijn voor 119 euro per stuk te koop via de webshop van JUNGL. “De jas kan aan twee kanten gedragen worden. De ene kant is bordeaux rood, de andere kant is zwart. Er is een exemplaar voor vrouwen en voor mannen.”

Jungl2
Fotograaf: Nadirah Pikart

Microplastics

Natascha heeft ook nagedacht over de gevolgen van eventuele microplastics in de jassen. “Waste2Wear zorgt ervoor dat de kwaliteit van de garen zo goed is, dat deze minder snel slijten en er minder microplastics loslaten tijdens het wassen. Ik adviseer de kopers om het jasje zo min mogelijk en zo koud mogelijk te wassen en de droger niet te gebruiken. Een goede en duurzame nazorg van het product helpt vervuiling tegengaan.” Natascha houdt de vorderingen op het gebied van microplastics goed in de gaten. “Verschillende bedrijven zijn bezig met het ontwerpen en produceren van een filter en een waszak voor in de wasmachine die microplastics opvangen.”

Grote dromen

In de toekomst wil Natascha graag het assortiment van JUNGL uitbreiden. “Ik wil zoveel mogelijk consumenten bewust maken van de noodzaak om over te stappen naar duurzame kleding. Dat hoop ik te kunnen doen door met mijn assortiment steeds meer in de behoeften van verschillende consumenten te voorzien. Dit jaar nog breid ik het assortiment uit met jasjes in andere kleuren, maar ik wil ook graag t-shirts en blousjes gaan maken.” 

Over de schrijver

3 gedachten over “In dit jasje zitten 23 plastic flesjes verwerkt”

  1. Pingback: Weet jij van welk bijzonder materiaal deze rok is gemaakt?

  2. Het concept vind ik ontzettend gaaf, alleen ik hoop dat ze in de toekomst ook ander modellen jasjes gaan ontwerpen! Het soort jasje wat ze nu maken associeer ik nogal met van dat brommertjestuig…

Reacties zijn gesloten.