Junkfood geeft ook mentale problemen bij kinderen

Bron: Andrea Gassi, Flickr
Bron: Andrea Gassi, Flickr

Naast de vele negatieve effecten op lichamelijke gezondheid van junkfood, is nu ook een verhoogd risico aangetoond op de mentale gezondheid van kinderen. Dit effect treedt op als hun moeder junkfood eet terwijl ze nog zwanger is, en wanneer kinderen op zeer jonge leeftijd junkfood krijgen.
Lees meer over de gevaren van junkfood in ons dossier
Onderzoekers aan de Deakin universiteit van Melbourne ontdekten dit op basis van een zeer uitgebreid vergelijkend onderzoek. Het effect treedt vooral op wanneer junkfood gepaard gaat met een afgenomen consumptie van gezond voedsel. Felicia Jacka, die het onderzoek leidde, zegt: “Voor het eerst laat een onderzoek dit verband zien bij zwangere vrouwen en jonge kinderen.” Als ze in hun vroege jeugd door dit junkfood de verkeerde stoffen binnen krijgen, kan dat ertoe leiden dat ze in hun tienerjaren, emotionele en gedragsproblemen krijgen zoals driftbuien, agressie, depressie en angstgevoelens. Overigens kunnen ook volwassenen dergelijke effecten krijgen van dit eten, zo blijkt uit ander onderzoek.
Babyvoedsel
Wij zijn de enige dieren die hun kinderen iets anders laten eten dan wat ze zelf naar binnen werken. In geen enkele natuurfilm zie je dieren hun jongen ‘kindereten’ geven. Wel babyvoedsel zoals moedermelk. Vogels geven hun kuikens eten dat zij zelf hebben voorverteerd. Maar zo gauw een big, puppie of beertje groot genoeg is om zelf te kauwen, zoeken ze hun eigen eten, puur natuur.
Wij mensen hebben een complete wereld geschapen rond het idee dat kinderen speciaal eten nodig hebben. En verzinnen we dat kindereten ‘ leuk ‘ is en dat goed groeien op gefrituurd deeg. Dat draagt bij tot een ‘coole’, felgekleurde kindertijd, vol cola en chips. Deze trend is moeilijk te keren omdat er veel geld omgaat in de snoep- kindervoedingindustrie.
Alternatieven
Maak een fruitschaal op vol sappige bessen in vele kleuren, appels en bananen en laat kinderen die leegroven. Of snijd stukjes kleurige groente in leuke vormen en laat ze die dopen in een bak met hummus. Andere gezonde traktaties: stukjes volkorenbrood met roomkaas, of fruit met pindakaas, in plaats van zoute chips en cocktailsaus. Weg met alle verpakte sapjes en mierzoete limonade, geef water of melk. Volgens sommige onderzoekers is deze generatie kinderen de eerste die eerder zal sterven dan hun ouders. En dat aan ziekten die te voorkomen zijn met beter eten.
Bron: Treehugger, Medscape
Lees ook
Voedingsindustrie heeft ons bewust verslaafd gemaakt aan junkfood
Dossier Junkfood
 Vijf euro korting op een groente- en fruitpakket bij BeterBio

Over de schrijver

1 reactie op “Junkfood geeft ook mentale problemen bij kinderen”

  1. Pingback: Overheid en alcoholwetten gaan niet samen | Gale Boetticher

Reacties zijn uitgeschakeld.