Juttersgeluk maakt circulaire zeepbakjes van plastic afval van het strand

Zeemeerminnentranen. Het klinkt prachtig, maar het zijn minuscule bolletjes plastic die je op het strand vindt en die nauwelijks op te ruimen zijn. Net als sigarettenpeuken overigens. Stichting Juttersgeluk trekt er een paar keer per week op uit om bij Zandvoort en Bloemendaal kilo’s plastic van het strand te scheppen. Als het nog bruikbaar is, maken ze er nieuwe producten van, zoals zeepbakjes. En anders brengen ze het naar de Milieustraat. HetkanWEL sprak met Lonneke van Juttersgeluk.

Juttersgeluk

“Suzanne richtte Juttersgeluk 5 jaar geleden op. Ze was regelmatig zelf aan het jutten op het strand en merkte hoe mindful het is om in de buitenlucht heel geconcentreerd bezig te zijn met iets als jutten. Ze wilde deze ervaring gebruiken om een waardevolle werkplek te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en tegelijkertijd het strand plasticvrij te maken. Door gezamenlijk te jutten, te sorteren, op te ruimen en nieuwe producten te maken, werken we aan een schonere kust. Maar ook aan verbinding en eigenwaarde, omdat je samen aan een probleem werkt en iets bijdraagt.”

Kratten, peuken, rietjes en schoenen

“We trekken er vijf keer per week op uit, meestal met een man of twaalf. Er zijn dagen, dat iedereen zijn emmer van 10 liter een paar keer moet legen omdat er zoveel plastic gevonden wordt. Maar er zijn ook dagen dat we minder vinden. Dat heeft te maken met de windrichting, stroming en storm.”

“In de winter vinden we vaak grotere objecten als netten, jerrycans, boeien of viskratten, die door de woelige zee van de bodem losgetrokken worden. In de zomer vinden we vooral rietjes, sigarettenpeuken en van die plastic verpakkingen van ligakoeken. Wat ik zelf heel grappig vind, is de grote hoeveelheid grote schoenen die we vinden, meestal maat 46. Daar hebben we er inmiddels best wat van staan in onze werkplaats in Overveen.”

Juttersgeluk

Positief en hoopvol

“Soms worden we natuurlijk wel moedeloos van de grote hoeveelheid plastic, die we elke dag opnieuw vinden. Maar er zijn ook goede berichten. Zo komt er statiegeld op kleine flesjes en vinden we steeds meer biologisch afbreekbare rietjes. Al moet je daar natuurlijk ook mee oppassen, want het is niet zo dat die net zo makkelijk verdwijnen als een klokhuis. Je kan het dus niet zomaar achterlaten op het strand.”

“Er is veel onwetendheid. Mensen spreken ons wel eens aan: wat zijn jullie aan het doen? En gaan dan spontaan meehelpen. En we merken ook, dat kinderen die bij ons een workshop volgen, hun ouders aanspreken op al dat plastic. Die willen dan ineens geen koek meer in een plastic verpakking. We blijven positief en hoopvol, ook al is de oorzaak van ons werk triest.”

Pop-up atelier

“Vorig jaar hadden we een pop-up atelier in Zandvoort om meer mensen te betrekken bij wat we doen. We wilden het duurzame gedachtegoed  breder verspreiden onder de bevolking en toeristen. Veel mensen onderschatten hoeveel plastic we langs de Nederlandse kusten vinden en hoe groot het probleem is.”

“We hadden een kleine tentoonstelling met wat feiten over de plastic soep, gaven workshops over hoe je zelf kan bijdragen aan een duurzame economie en verkochten de spullen die we maken van alles wat we op het strand vinden. Het is leuk om te laten zien hoe we dit doen, met behulp van innovatieve technieken. Dit jaar zijn we weer op zoek naar een locatie voor een pop-up atelier in Zandvoort.”

Juttersgeluk

Circulaire zeepbakjes

“Deze zomer hebben we de handen ineengeslagen met Liefs uit Zandvoort. Nu het toerisme weer voorzichtig op gang komt, willen we de gasten van B&B’s in Zandvoort een circulair zeepbakje meegeven met een duurzame boodschap. De bakjes zijn gemaakt van het plastic dat we hier op het strand gevonden hebben. Zo zijn de zeegroene zeepbakjes gemaakt van visnetten, de olijfgroene van een gevonden tuinstoel en de terracotta rode van aangespoelde viskratten. We smelten het plastic om en vormen het zeepbakje in een soort van tosti-ijzer. De handgemaakte zeep is gemaakt van een reststroom olijfolie en de papieren wikkel is gemaakt van 100% gerecycled papier met weidemixzaadjes.”

We mogen een circulair zeepbakje met zeepje weggeven van Juttersgeluk. Wil je kans maken? Laat dan in een reactie hieronder weten waarom jij dit graag wil hebben en abonneer je ook even op onze Nieuwsbrief (als je dat natuurlijk niet al gedaan hebt). 

Foto’s van Surfsick

Over de schrijver

47 gedachten over “Juttersgeluk maakt circulaire zeepbakjes van plastic afval van het strand”

  1. Natuurlijk zou ik graag zo’n mooi zeepbakje willen winnen omdat ik het verhaal achter het bakje een mooi en hoopvol verhaal vind. Maar nog liever zou ik het zeepbakje willen kopen om hen die achter dit verhaal zitten te steunen. Zijn ze te koop in Zandvoort of Bloemendaal? Ik woon in Haarlem dus kan er zo naar toe fietsen.

  2. Ben – om plastic te minderen – overgestapt op shampoobars, die liggen nu in een simpel plastic bakje dat ik nog ergens had, maar… ik wil een leuk bakje 😉 Maar omdat ik ook een duurzaam bakje wil, is dat er nog niet van gekomen. Deze bakjes voldoen helemaal aan mijn criterium “duurzaam”, dus als ik geen bakje win, ga ik er zeker twee kopen!

  3. Wat een superinitiatief! Weer een heel andere vorm van de natuur geeft terug, maar wel ten positieve gekeerd dit afvalprobleem. En ik, ik ben dol op duurzaam en dol op zeepjes.

  4. Ik word hier heel erg vrolijk van en krijg een hoopvol gevoel van het idee dat er gelijkgestemden zijn die ook de aarde waarop we leven op nr. 1 zetten, hoe meer mensen zich realiseren dat we niet verder kunnen leven zoals we nu doen, hoe beter! Top iniatief!

  5. In mijn jeugd in Zandvoort is mijn bewustzijn voor duurzaamheid geboren. Wat is er mooier dan een zeepbakje uit Zandvoort om ook plasticvrij handen te kunnen wassen. De cirkel is rond!

  6. Dank je wel jutters voor dit mooie initiatief! Wanneer ik denk aan wat er allemaal al ‘opgehaald’ is aan plastic afval. Door zóveel mensen over de hele wereld. Dat we met z’n allen nog veel meer gaan ophalen om zeepbakjes enzo te maken, maakt het me behóórlijk vrolijk. Zo’n prachtig ontworpen zeepbakje in huis is een mooie knipoog naar dit waardevolle verzamelen.

  7. Ja, dit is precies wat ik nodig heb! Mijn shampo, lichaamszeep, gezichtszeep en scheerschuim: allemaal in blokvorm, maar ik ben er nog steeds niet uit hoe ik dat nou duurzaam en ook nog eens mooi kan opbergen, dus ze slingeren en glibberen maar wat rond. Dit zou een hele goed begin zijn 🙂

Reacties zijn gesloten.