K( )E 7951: “Wij willen ons vlees in de ogen kijken”
Wie weet tegenwoordig nog waar het stukje vlees op zijn bord vandaan komt? Hoe het dier geleefd heeft voordat het werd geslacht? Hoe het heette en welke weg het vlees heeft afgelegd van de boer tot aan de koekenpan?
“Met K( )E 7951 willen we ons vlees in de ogen kijken. Terug naar de verbinding: we kopen samen K( )E 7951, brengen hem naar het slachthuis en volgen het gehele productieproces en verdelen haar tijdens een winters slachtfeest.”
Na een septemberwandeling in het prachtige Bergen en een interessant gesprek met een bevriende boer, vatten Raoul Kuiper, Christel van der Meer en Martijn Engelbregt het plan op om rechtstreeks bij de boer een koe te kopen. Het idee was om tenminste 20 families te verzamelen die meebetalen en meedelen. En hierbij alle stappen, ervaringen en bevindingen te delen via een eigen webpagina en Facebook.
Het is nu bijna november. Inmiddels is de betreffende koe uitgezocht en is het afmesten begonnen. Een mooi moment om te gaan praten met één van de initiatiefnemers, Raoul Kuiper:
Op jullie site beschrijven jullie ‘het waarom’ van deze actie, waren er vooraf ook bedenkingen?
“Eigenlijk niet, het is puur uit nieuwsgierigheid geboren. Wij zoeken naar een manier om dichterbij ons vlees te komen. Het is meer dat we gaandeweg tegen allerlei vragen aanliepen. Bijvoorbeeld hoe we anderen bij ons initiatief konden betrekken en hoe we het vlees gaan verdelen. Of wat we wel en niet documenteren. Een filmpje over het uitzoeken van de koe is iets anders dan het uiteindelijke doden en slachten van het dier.”
Hoe zijn de reacties?
“Op één reactie na zijn alle reacties uitzonderlijk positief. Het project zet mensen op een goede manier aan het denken. Zo zijn er deelnemers die graag bij de slacht willen zijn. En er zijn zelfs mensen die laten weten dat ze ‘deze actie steunen’. Terwijl dat niet eens onze opzet is.”
Zijn er al genoeg deelnemers?
“Dat gaat goed. Er zijn al 58 gezinnen die deelnemen. Wanneer je een goed vleespakket wil samenstellen dan kunnen ongeveer 20 gezinnen meedelen in een koe. Wij hebben echter drie koeien gekocht, niet alleen K(O)E 7951, dat komt redelijk uit. Maar in tegenstelling tot de supermarkt waar het aanbod de vraag volgt, is het hier andersom. De koeien bepalen uiteindelijk het aantal deelnemers, het kan zijn dat er een aantal deelnemers teleurgesteld moet worden. “
Heeft deze actie jullie bijzondere ervaringen opgeleverd?
“Absoluut. We leren enorm veel, zowel praktisch als ethisch. Zoals gezegd dienen we om te gaan met drie koeien die bepalen hoeveel gezinnen er kunnen deelnemen. Aanvankelijk was de verwachting dat de koeien ‘klaar’ zouden zijn in december, maar dat wordt nu waarschijnlijk januari. Koeien zijn bovendien kuddedieren, je kunt er niet alvast één naar de slacht brengen en de anderen laten wachten.
Waar je normaal niet bij stilstaat en wat wij ons inmiddels zijn gaan beseffen, is dat de mensen waar wij mee te maken hebben in het ‘productieproces’ ook echt van hun vak houden. De boer kent enorme liefde voor zijn dieren, al is hun lot vooraf bepaald. In het filmpje over de slachter (zie hieronder) kun je zien dat hij een uitgesproken mening heeft over ‘de doorgefokte dikbilkoeien’ waar de vleesindustrie tegenwoordig op draait.
Verder leren we veel over het vlees zelf. Welk stuk zit waar. Biefstuk is er voor iedereen, maar het aantal tongen is beperkt. En omdat dit een gewild stukje schijnt te zijn overwegen we om dat per opbod te verkopen en de opbrengst te schenken aan een goed doel.”
Het fenomeen van een rechtstreekse relatie tussen boer en consument is niet nieuw. Eerder schreef hetkanWel over Griekse boeren die, uit onvrede met het landelijke supermarkt beleid, besloten om rechtstreeks hun producten aan consumenten te gaan verkopen. En in Nederland is een duidelijke groei waar te nemen in het aantal streekmarkten.
Vroeger ging het natuurlijk niet anders, toen was het eerder regel dan uitzondering om rechtstreeks bij de boer in te kopen. Het grote verschil met nu is dat het een bewuste keuze betreft, want het is niet per definitie gemakkelijker. Wel geldt dat internet en sociale media het eenvoudiger maken om de gezamenlijke c.q. rechtstreekse inkoop te organiseren.
En wanneer we Raoul mogen geloven, dan is het in ieder geval leerzamer!
K( )E 7951: “Wij willen ons vlees in de ogen kijken”
- Geplaatst door e1000
- 31 oktober 2012
- hetkanWel
Over de schrijver

e1000
Emile van den Berg (e1000) is in het dagelijks leven reclamestrateeg. Bestaan er écht duurzame advertentiecampagnes? Of is het al snel doorzichtige greenwashing? Volg hem in zijn zoektocht op hetkanWel.
Ga naar alle blogs van deze auteur e1000
Emile van den Berg (e1000) is in het dagelijks leven reclamestrateeg. Bestaan er écht duurzame advertentiecampagnes? Of is het al snel doorzichtige greenwashing? Volg hem in zijn zoektocht op hetkanWel.
Ga naar alle blogs van deze auteur
2 gedachten over “K( )E 7951: “Wij willen ons vlees in de ogen kijken””
Er is hoop:
http://www.klimaatkombi.nl/Voeding.html
Als ik een dier "in de ogen gekeken heb" kan het niet meer "mijn vlees" worden.
Anja
Reacties zijn gesloten.