Kaart van al het leven op onze wereld

KaartDe Amerikaanse universiteit van Colorado Boulder is aan een ambitieus project begonnen: het in kaart brengen van elke levende diersoort over de hele wereld. Het project heet “Map of life” (‘kaart van het leven’) en wanneer het klaar is laat het de lokatie zien van elk levend dier en plant op onze planeet.
Leuk: je kunt de beta-versie van de kaart hier al bekijken! Aan de hand van deze kaart kun je al naar hartelust zoeken naar meer dan 25.000 (!) diersoorten over de hele wereld

Er is nog een lange weg te gaan: de wetenschap heeft ondertussen al zo’n 1 miljoen dieren benoemd. Het wereldwijd meten van de biodeversiteit is dan ook geen sinecure. De benodigde data voor dit project moet onder andere komen van observaties van biologen, zij moeten vaststellen waar de dieren voorkomen en migratie routes traceren. Maar iedereen die enthousiast is over dit project kan meedoen, oa door het inzetten van mobiele apps hoopt de universiteit een continue informatie-stroom op te zetten die als input zal dienen voor het kaartsysteem.
Met de online kaart zal het ook mogelijk worden om bij te houden en te analyseren hoe de biodiversiteit over de loop van tijd verandert – iets wat nuttig kan zijn wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld de invloed van (mogelijke) klimaatverandering op het natuurlijk leven.