Kaart: Zo ziet de wereld eruit als al het ijs smelt

Wat gebeurt er wanneer al het ijs op de aarde zou smelten? National Geographic zocht het uit, en laat de resultaten zien met een interactieve kaart. Wat direct opvalt, is dat wij als Nederland compleet verdwenen zijn, samen met Denemarken en grote stukken van Duitsland. In de rest van de wereld is vooral het kaartje van Antarctica schokkend om te zien. Er blijft misschien de helft van dit continent over nadat het ijs daar verdwenen is. Ook de Amerikaanse staat Florida verdwijnt bijna volledig.

Stijgende zeespiegel

Sommige wetenschappers denken dat het nog wel 5.000 jaar kan duren voordat al het ijs gesmolten is. Maar als we de atmosfeer blijven vullen met broeikasgassen, zullen we een ijsvrije planeet met een gemiddelde temperatuur van zo’n 27 graden Celsius creëren in plaats van de huidige 13 graden. Ook zal de  zeespiegel 65 meter hoger liggen dan nu, zo staat te lezen in het artikel. Dat is een paar meter hoger dan de Westertoren in Amsterdam (die 58 meter is), om maar even een beeld te geven.

Groenland

Tegenwoordig weten we dat het ijs sneller smelt dan we hadden gedacht. Zo blijkt uit onderzoek dat het smelten van het ijs op Groenland in een versnelling is geraakt. Daar ligt de op één na grootste ijsvoorraad ter wereld. Alleen de ijskap op Antarctica is groter. Momenteel verdwijnt op Groenland meer smeltwater in de Atlantische eeuw dan in de afgelopen 300 jaar en vermoedelijk zelfs meer dan in de afgelopen 7.000 jaar.

Recordhoeveelheid smeltend ijs

Zo smolt er op 1 augustus van dit jaar (2019) een recordhoeveelheid aan ijs op één dag, die gelijk staat aan 4,4 miljoen Olympische zwembaden vol. De oorzaak ligt vermoedelijk in het feit dat in de maand juli overal ter wereld hitterecords werden verbroken. Ook in Nederland: op 25 juli werd op de heetste dag ooit 40,7 graden gemeten in Gilze-Rijen.

Klik hier om de kaart van een ijsvrije wereld te bekijken

3 gedachten over “Kaart: Zo ziet de wereld eruit als al het ijs smelt”

  1. Pingback: Zo hoog kan het water bij jou thuis komen te staan - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.